Testiranje, lek, laboratorija
Shutterstock
Testiranje, lek, laboratorija

Shutterstock

Testiranje, lek, laboratorija, Foto: Shutterstock

EVO KAKO JE LAŽAN SAVET POČEO DA SE ŠIRI INTERNETOM

Osnova pića je kinin, sastojak koji se dobija iz kore drveta kinina, poznat po brojnim lekovitim svojstvima. Koristi se za lečenje malarije i sindroma "nemirnih nogu". Kinin je postao tema medija jer lek koji se povezuje sa njim, poznat pod nazivom hidroksihlorokvin, koristi se u kliničkim ispitivanjima i propisuje se u nekim državama kao potencijalni lek za korona virus.

Upravo zbog toga, ljudi su počeli da prave zalihe gazirane tonik vode. Iako još uvek nije dokazalo da li hidroksihlorokvin deluje protiv Covid-19 virusa, jedna stvar oko koje se stručnjaci mogu složiti je da koktel pića i različiti miksevi sastojaka ne mogu biti lek.

- Možete da kupite koliko god želite tonik vode i nikad nećete imati dovoljnu količinu da lečite malariju - kaže dr Adam Berman, medicinski toksikolog i lekar hitne pomoći iz Northvell Health kompanije.

U prošlosti, tonik voda je nekada sadržala više kinina.

- Ali današnji tonik sadrži mnogo manju količinu džina - kaže Berman.

Medicinski tonik se prvobitno sastojao samo od gazirane vode i velikih količina kinina i sa namerom se pravio za korišćenje u endemskim malaričnim područjima Južne Azije i Afrike.

Na području britanske Indije, vojnici su mešali tonik sa džinom dobijajući džin-tonik koji je bio ukusniji od samog tonika.

Danas, većina tonika sadrži medicinski beznačajne količine kinina koji se samo koristi radi specifičnog ukusa.

Današnji tonik je manje gorak, nekad i zaslađen. Tonik se često koristi za pravljenje koktela i to najčešće koktela na bazi džin.