Prodavnica
Alo!/ Dejan Briza
Prodavnica

Alo!/ Dejan Briza

Prodavnica, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Od 16. marta, dan nakon uvođenja vanrednog stanja, do 25. marta oko 5.000 preduzetnika tražilo je da zamrzne status kako ne bi morali da plaćaju obaveze. To je u proseku 625 dnevno. Među njima su frizerski i kozmetički saloni, privatni boravci i vrtići, taksi prevoznici, restorani i pokretni ugostiteljski objekti i drugi. To znači i da su svi oni koje su zapošljavali ostali bez prihoda.

Jedna od onih koja je tražila da zamrzne status je i Beograđanka Milena, koja godinama drži frizerski salon u kojem radi zajedno sa svojom ćerkom.

- Zbog cele situacije zatvorila sam salon. Najiskrenije, novca da plaćam poreze i dažbine za period dok ne radim nemam. Zato sam se odlučila na privremeni prekid obavljanja delatnosti, pa kad se steknu uslovi i sve bude kako treba, bogu hvala, ponovo ću otvoriti. A kako ćemo dotad, ne znam ni sama, imamo neku malu ušteđevinu, pa ćemo to da krckamo - navodi za „Alo!“ Milena.

Osim preduzetnika, i sve više firmi i kompanija u Srbiji obustavlja rad.

Prodavnica

Alo!/Masanori Jošida

Prodavnica, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Tako je pogon nemačke fabrike „Leoni“ u Prokuplju od 21. marta prestao da radi, kako je rukovodstvo saopštilo, radi očuvanja zdravlja i života ljudi. U fabrikama „Leonija“ širom Srbije radi oko 9.000 ljudi, a u fabrici u Prokuplju, koja proizvodi kablove za auto-industriju, radi skoro 3.000 zaposlenih. Kompanija „Fijat Krajsler automobili“ (FCA) objavila je da će zbog koronavirusa do kraja marta obustaviti rad devet evropskih fabrika, uključujući i „Zastavinu“ proizvodnu liniju u Kragujevcu.

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je nedavno na privatnike da ne otpuštaju olako svoje zaposlene, poručivši da će po tome država znati da ih ceni. On je istakao i da će država da preuzme deo gubitaka.