Vladika kruševački David
screenshoot/Youtube
Vladika kruševački David

screenshoot/Youtube

Vladika kruševački David, Foto: screenshoot/Youtube

Vladika David Kruševački upravo je hospitalizovan u bolnicu "Dragiša Mišović", saznaje Alo.rs.

Vladika je primljen u bolnicu zbog oboljena od virusa korona, kao i upale pluća.

David (svetovno Miroslav Perović) episkop je kruševački i vanredni profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Na prolećnom redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC održanom od 16. do 26. maja 2011. godine, jerođakon dr David Perović izabran je za prvog episkopa obnovljene Episkopije kruševačke.

Preporučujemo:

Dana 2. juna (po novom kalendaru) na Spasovdan u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu je rukopoloženje u čin jeromonaha od strane patrijarha srpskog Irineja.

David Perović je rođen 17. jula 1953. godine u Đurakovcu, na Metohiji, na prostoru Eparije raško-prizrenske. Osnovnu školu je pohađao u Istoku, Đurakovcu i Peći. Gimnaziju je završio u Peći.

Bavio se studijama književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu, a filmskom i televizijskom režijom na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Teologiju je studirao na Bogoslovskom fakultetu Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

Monaški postrig je primio u carskoj Lavri Visoki Dečani. Predavao je kao suplent u bogoslovijama Sveta tri jerarha u Krki i Svete braće Kirila i Metodija u Prizrenu.

Učestvovao je u crkvenoj misiji za prijem pravoslavnih starokalendaraca Francuza — Oksitanaca (oblast Gaskonja) u krilo Srpske pravoslavne crkve, kao i u pregovorima sa Francuzima, pripadnicima Pravoslavne katoličke francuske crkve (LECOF), radi njihovog prijema u krilo Eparhije za Francusku i zapadnu Evropu.

Doktorski rad na dogmatsko-patrološku temu "Pnevmatologija Svetog Vasilija Velikog", odbranio je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Godine 2002. postavljen je za docenta na Katedri za hrišćansku etiku (s asketikom). U međuvremenu je postavljen za predavača na Katedri za asketsko bogoslovlje matičnog fakulteta.

Pročitajte još: