Vlasinsko jezero
V. Pešić
Vlasinsko jezero

V. Pešić

Vlasinsko jezero, Foto: V. Pešić

U organizaciji Udruženja "Čuvari Vlasine" ovog vikenda se sprovodi akcija uređenja Vlasinskog jezera i njegove okoline.

U planu je čišćenje dva dela Velikog zaliva i Velikog ostrva (Dugi del). Akcija je trebalo da bude realizovana prošle nedelje, ali je odložena zbog nevremena.

Pomenuto udruženje je osnovano 4. februara ove godine, radi zaštite Vlasine i Vlasinskog jezera. Među zadacima su i očuvanje ekološke sredine, revitalizacija ugroženih staništa i mikrolokaliteta biljnog i životinjskog sveta, kao i zaštita prirodnih i veštačkih vodnih resursa.

"Čuvari Vlasine" podsećaju da su tresetna ostrva, ugrožene biljne i životinjske vrste i prorodna staništa zaštićena uredbom Vlade Republike Srbije 3. marta 2018, kada je ovaj kraj proglašen za predeo izuzetnih odlika. Po toj uredbi, između ostalog, zabranjeno je kretanje i parkiranje motornih vozila izvan puteva, osim u precizno utvrđenim slučajevima, a paljenje vatre je dozvoljeno jedino na mestima koja su označena za tu nemenu. Iz udruženja upozoravaju da ove, kao i ranijih godina, mnogi turisti nisu poštovali ove mere, a sankcije za takvo ponašanje se ne sprovode.

– Vlasina je postala mesto izletničkog turizma, bez reda i higijene, gde svako može da doveze prikolicu, razapne šator i raspali vatru i roštilj i ostavi smeće za sobom – kažu u Udruženju "Čuvari Vlasine".

Inače, najveću atrakciju Vlasinskog jezera predstavlja tridesetak tresetnih plutajućih ostrva.

Nastala od podvodnog biljnog sveta izraslog na tresetu, koji se otkinuo sa dna jezera i zaplovio. Na njima rastu jedinstvene biljne vrste, zbog čega izgledaju kao prave pokretne oaze. Pre četiri godine, plutajuće tresetno ostrvo Mobi Dik vodene struje i jak vetar zakačili su za obalu ispod hotela "Vlasina". Tako usidreno bilo je do prošle subote, kada ga je jaka oluja pomerila, pa sada Mobi Dik ponovo pluta Vlasinskim jezerom

Akumulacija za potrebe hidroelektrane

Vlasinsko jezero je nastalo izgradnjom brane i akumulacije za potrebe hidroelektrane, na mestu isticanja reke Vlasine iz Vlasinske tresave. Podizanje brane započeto je 1946, a završeno 1949. godine, kada je počelo i punjenje jezera. Izgradnja celog sistema i četiri hidroelektrane trajala je, zapravo, do 1958. godine. Visina brane je 31 metar, dužina 220, a širine 5 metara. Zanimljivo je napomenuti da je deo vode, koji bi preko Božice i Strume, trebalo da dospe u Egejsko more, sproveden u Vlasinsko jezero i otiče u Crno more.

Ova pojava, da voda iz jedne reke otiče u dva mora, naziva se bifurkacija, a u ovom slučaju radi se o tzv. veštačkoj bifurkaciji.

Da li u prirodi ostavljate otpatke za sobom?

 

Pročitajte još:

Komentari (1)

Aca

23.08.2020 19:40

Ne opravdavam ni ove sto bacaju djubre ali krivim nadlezne sto ne urede ovu lepotu od jezera,celo je zaraslo u travu,nema mnogo prilaza vodi,hoce da im dolaze turisti a nece da uloze.....