Naouružanje, avion letelica, bespilotna letelica
Privatna arhiva
Naouružanje, avion letelica, bespilotna letelica

Privatna arhiva

Naouružanje, avion letelica, bespilotna letelica, Foto: Privatna arhiva

Nabavkom novih letelica Vojska Srbije postala je prvi korisnik takvih vazduhoplova u regionu i značajno unapredila svoje sposobnosti izviđanja i dejstava iz vazdušnog prostora.

Multifunkcionalnost novih daljinski pilotiranih vazduhoplova Vojske Srbije ogleda se u mogućnosti njihovog korišćenja za realizaciju širokog spektra zadataka poput izviđanja iz vazdušnog prostora, preciznog određivanja koordinata uočenih ciljeva na zemlji, njihovog automatskog praćenja i napada ciljeva na zemlji laserski vođenim avio-bombama, obaveštajne priprema bojišta, korekcije artiljerijske vatre, procene efekata dejstva, laserskog obeležavanja cilja radi dejstva druge laserski vođene municije (bombi i raketa).

Laserski vođenim avio-bombama može se dejstvovati po lako oklopljenim vozilima i utvrđenim objektima.

U vremenu kada je savremena bojišta nemoguće zamisliti bez aktivne upotrebe besposadnih platformi, kako na kopnu, tako u vazduhu i vodi, nabavka nove klase vazduhoplova Vojsci Srbije donosi i nove mogućnosti razvoja.

Za Vojsku Srbije, podjednako značajna kao i nabavka daljinski pilotiranih vazduhoplova CH-92A je i saradnja sa kineskim stručnjacima u domenu razvoja i proizvodnje domaće taktičke naoružane bespilotne letelice srednjeg doleta – Pegaz, kao i transfer tehnologija koje bi stručnjacima Vojnotehničkog instituta omogućile samostalno projektovanje i razvoj bespilotnih letelica slične klase.

Opremanjem Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane daljinski pilotiranim vazduhoplovima CH-92A značajno su unapređene operativne sposobnosti ovog vida vojske koji nikad nije bio snažniji.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Dejan

06.08.2020 06:35

E sad korono najebala si.