Vreme, toplo, leto
Alo.rs/ Ilustracija
Vreme, toplo, leto

Alo.rs/ Ilustracija

Vreme, toplo, leto, Foto: Alo.rs/ Ilustracija

U Srbiji danas pretežno sunčano i tropski toplo. Posle podne očekuje se jači razvoj oblačnosti, ponegde i pojava pljuskova sa grmljavinom, a biće uslova i za grmljavinske nepogode. Duvaće slab do umeren južni i jugoistočni vetar, u košavskom području jak, a na jugu Banata sa olujnim udarima i preko 80 km/h. Minimalna temperatura od 14 do 22°C, maksimalna dnevna od 32 do 36°C. U toku večeri i noći sa zapada jače naoblačenje sa pljuskovima i grmljavinom, ponegde i uz oluje i obilnije padavine.

U Beogradu danas pretežno sunčano i tropski toplo. Kasnije posle podne očekuje se jači razvoj oblačnosti, na širem području grada i pojava pljuskova sa grmljavinom, a biće uslova i za grmljavinske nepogode. Duvaće umeren do jak jugoistočni vetar. Minimalna temperatura 22°C, maksimalna dnevna 34°C. U toku večeri i noći jače naoblačenje sa pljuskovima i grmljavinom, ponegde i uz oluje i obilnije padavine.

U Srbiji u sredu umereno do pretežno oblačno i osetno svežije sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Ponedge se očekuju obilnije padavine i grmljavinske oluje. Maksimalna temperatura od 24°C na severu i zapadu do 30°C na istoku Srbije. Od četvrtka do subote promenljivo oblačno i malo topije, ponegde sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

U Beogradu u sredu umereno do pretežno oblačno i osetno svežije sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Biće uslova za obilnije pljuskove. Maksimalna temperatura do 25°C. Od četvrtka do subote promenljivo oblačno i malo topije, uz uslove za lokalne pljuskove sa grmljavinom.

- Do četvrtka pod uticajem ciklona nad Jadranom jače pogoršanje, grmljavina, lokalne nepogode i osetnije osveženje. Posle 07. avgusta, sve do polovine meseca stoji signal za umereno toplo vreme bez velike vrućine uz povremene lokalne pljuskove. Pred nama je veoma neobična promena vremena za ovaj deo godine. Jak hladan front koji je stigao do Alpa je već juče od sredine dana nad krajnjim zapadom i jugozapaadom, a kasnije možda i severozapadom regiona usloviti pojavu grmljavinskih pljuskova, a biće uslova i za lokalne nepogode, posebno na krajnjem jugozapadu, tačnije regiji Istre i Gorskog Kotara u Hrvatskoj.

Dodao je i da se nad ostalim delom regiona pretežno sunčano i toplije nego juče uz južni vetar. U košavskom podučju umerena, a nad južnim Banatom i jaka, topla, košava, a duž većeg dela srednjeg i južnog Jadrana umeren do jak jugo. Glavna posledica pristizanja ovog fronta je formiranje ciklona nad Jadranom. Situacije u kojima dolazi do ciklogeneze nad Jadranom su leti vrlo retke jer prodori koj stižu do našeg regiona uglavnom ne donose dovoljno energije sa sobom za ovakav proces u atmosferi. Međutim, ovo leto koje po dosta tome neobično ostaje u takvom trendu i front koji će se premesiti preko Alpa bi trebao biti dovoljno jak da u utorak tokom dana uslovi sekundarnu ciklogenezu negde nad severnim Jadranom.

Taj ciklon će zatim do 06.08. uzdužnom osom Jadrana prvo da se premešta na istok, a oko 06.08. bi krenuo na jug ko Siciliji gde bi već bio sasvim slab. Obzirom da ovakvu sinoptiku, ciklon bi sutra ka istoku Hrvatske, istoku BiH, a posebno ka Srbiji u svom toplom sektoru mogao povući veoma topao vazduh, dok bi u njegovom hladnom sektoru, preko zapadnog i središnjeg dela regiona prodirao vrlo svež vazduh. To bi uslovilo veoma velik temperaturni kontrast na relativno malom prostoru i uz sve ostale faktore nestabilnosit koji bi zbog prisustva ciklona bili vrlo visoki ovo bi davalo dodatnu količinu energije u atmosferi.

Lako bi se moglo desiti da sutra severni Jadran ima maksimume samo oko +20, dok bi se oni nad većim delom Srbije kretali oko +32, a možda i malo više.

To će usloviit veliku latentnu nestabilnost u atmosferi i sa prodiranjem sve veće količine vlažnog vazduha na ovako toplu podlogu od sredine dana, a posebno posle podne i rano uveče nad središnjom i istočnom Hrvatskom, središnjom, a posebno severnom i istočnom BiH, zapadnom jugozapdnom i severozapadnom Srbijom treba očekivati jake lokalne nestabilnosti uz snažne grmljavinske pljuskove i jake lokalne vremenske nepogode uz to pojavu tuče/leda, olujnog vetra i velike količine kiše za vrlo kratko vreme.

Nije moguće u ovom momentu znati kako će se atmosfera sutra ponašati, ali postavljene karte visiko-rezolucionih modela mogu da posluže kao neki opšti pregled koji su delovi regiona za sada u najvećoj opasnosti od jakih nepogoda.

Obzirom na ciklon u Jadranu ovog pogoršanje će biti neobično jako i nad većim delom priobalja kao i u njegovom neposrednom zaleđu. Veliki deo obale, ali i neposrednja unutrašnost, južna Hercegovina ko i jug Crne Gore mogu imati snažne grmllavinske oluje i snažne pljuskove. Posebno u sredu kada bi se centar ciklona trebao nalaziti negde oko Lastova nad srednjim Jadranom.

I dalje stoji signal da bi krajnji istok i severoistok našeg regiona, pre svega nad Srbijom dobio najmanje padavina, jer bi se ovaj deo najduže zadržao u toplom sektoru ciklona, ali kad je atmosfera ovako nestabilna, te su procene vrlo upitne i ne bih baš uzimao ka sigurne.

U sredu će nad kopnom i osetno osvežiti te će nad većim delom regiona maksimumi biit od +15 do +19, a samo na Jadranu i severoistoku reigona oko +25 stepeni Celzijusa.

Od četvrtka bi nad nama pri tlu ojačalo polje anticiklona ali opšta sinoptika bi ostala nepovoljna za neki jači topao prodor, barem do polovine meseca i modeli za sada u tom period simuliraju vrlo prijatne letnje maksimume od +27 do +31 na kopnu i oko +33 na jugu regiona uz sveže, prijatne noći. Povremeno bi bilo nestabilno uz lokalne pljuskove sa grmljavinom, uglavnom nad kopnenim predelima.

Sumirano, pred nama je neobična promena vremena uz razvijanje ciklona nad Jadranom. Već danas posle podne nad jugozapapadnim i zapadnim, a možda i severozapadnim predelima Hrvatske mogući jači grmljavinski pljuskovi i lokalne nepogode.

- Zato izdajem upozorenje, danas praktično za ceo region na mogućnost jakih grmljavinskih pljuskova, vremenskih nepogoda i obilne kiše. Kiša i jake oluje se u narednih 2-3 dana očekuju i nad većim delom Jadrana - napisao je za kraj Čubrilo.

Pročitajte još: