Vreme, toplo, leto
Alo.rs/ Ilustracija
Vreme, toplo, leto

Alo.rs/ Ilustracija

Vreme, toplo, leto, Foto: Alo.rs/ Ilustracija

Meteorolo Marko Čubrilo najavio kakvo nas vreme očekuje do kraja septembra.

Posle vrlo hladnog jutra dana tokom dana pretežno sunčano i prijatno uz maksimume od 16 do 23 stepena celzijusa, na jugu i istoku oko 27 stepeni celzijusa.

Na kopnu vetar uglavnom slab, ali će duž Jadrana i dalje biti bure.

Od nedelje vreme nad nama će i dalje biti pod dominatnim uticajem anticiklona, ali kako nedelja bude odmicala, anticiklon će sve više slabiti, a vlažan i topao vazduh iz Mediterana će se polako prebacivati ka nama. Na Jadrau će jačati jugo, a u košavskom području topla košava, dok će u petak vetar južnog kvadranta povremeno biti vrlo jak.

Oko 23. septembra do oblasti Nove Škotske i Nju Faundlenda će stići ostaci tropskog ciklona "Tedi" i u koliko se sve bude odvijalo kako to trenutno modeli simuliraju ovaj tranformisani uragan neće diretko uticati na vreme iznad Evroppe ali će imati ključnu ulogu u izmeni sinoptike koja će na kraju posle 26. septembra vertovatno nad nama usloviti jače pogoršanje i zahlađenje.

Naime, uticaj ovog bivšeg uragana će se ograničiti na te subpolarne i polarne delove i ovaj sistem će sa sobom ka tim visokim geografskim širinama poneti veliku količinu toplog, tropskog, vazduha koji će se probiti daleko na sever. To će usloviti formiranje i jačanje anticiklona u širem prostoru od juga Grenlanda, preko Islanda do središnjeg Atlantika. Po istočnoj periferiji tog anticiklona preko Severnom mora i Skandinavije će se početi sšpuštati veća količina vlažnog i hladnog vazduha koja bi u petak sledeće nedelje trebala stići do Alpa. Ceo prodor će biti pojačan i formiranjem jakog ciklona nad Skandinavijom.

Modeli se još razilaze po pitanju razvijanja sinoptike za samo pogoršanje, GFS je brži i jak hladan front simulira već u subotu pre podne kada bi uz kišu i grmljavinske pljuskove usledilo i jače zahlađenje nad većim delom regiona.

ECMWF je i dalje malo sporiji i taj hladan front simulira u subotu kasno posle podne i u noći ka nedelji, dok oba modela u ponedeljak 28. septembra simuliraju novo pogoršanje.

Kako sav taj mehanizam sinoptike u velikoj meri zavisi od snage i tačnog položaja koji će bivši uragan "Tedi" zauzeti oko 23. septembra još nekoliko dana će sigurno biti oscilacija po pitanju brzine i snage same promene.

Za sada deluje da je ona vrlo izvesna i da polako ali sigurno trošimo poslednje dane ovog produženog leta. Moguće je da predeli uz Jadran i južne padine Dinarida već od utorka počnu dobijati povremenu kišu, dok je posle 26. septembra jače pogoršanje moguće nad celim regionom.

Do tada još dosta vrlo visokih temperatura, posebno od ponedeljka.

Vreme danas i u ponedeljak

U Srbiji danas jutro sveže, ponegde maglovito i veoma hladno. Tokom dana pretežno sunčano i toplo, dok se na severu i zapadu Srbije očekuje umerena i visoka oblačnost. Duvaće slab do umeren istočni i jugoistočni vetar, u košavskom području jak, a na jugu Banata i sa olujnim udarima. Minimalna temperatura od 6 do 14°C, maksimalna dnevna od 25 do 28°C.

U Beogradu danas nakon svežeg jutra, tokom dana pretežno sunčano i toplo, povremeno uz umerenu i visoku oblačnost. Duvaće umeren do pojačan jugoistočni vetar. Minimalna temperatura 13°C, na obodu grada 11°C, maksimalna dnevna 27°C.

U Srbiji u ponedeljak sunčano i toplo. Maksimalna temperatura do 30°C. U utorak i sredu pretežno sunčano i još toplije, maksimalna tempertaura od 28 do 32°C. U utorak posle podne u zapadnim, a u sredu posle podne i uveče u većem delu Srbije biće uslova za lokalne pljuskove sa grmljavinom. U četvrtak i petak promenljivo oblačno, ponegde uz pljuskove sa grmljavinom. Narednih dana u košavskom području duvaće jak jugoistočn i vetar, na jugu Banata sa olujnim udarima. Sledećeg vikenda osetno svežije.

U Beogradu narednih dana sunčano i toplije. Maksimalna temperatura u nedelju i ponedeljak do 29°C, a u nastavku sedmice i do 31°C. U sredu posle podne i uveče biće uslova za lokalne pljuskove sa grmljavinom. U četvrtak i petak promenljivo oblačno i toplo. Narednih dana duvaće umeren do jak jugoistočn i vetar. Sledećeg vikenda osetno svežije.

Pročitajte još:

Komentari (1)

mjjj

20.09.2020 08:33

Kakva prognoza ?