Vremenska prognoza
Alo.rs/ Ilustracija
Vremenska prognoza

Alo.rs/ Ilustracija

Foto: Alo.rs/ Ilustracija

Za četvrtak 4. mart meteorolozi predviđaju slab jutarnji mraz, a vidljivost će ponegde narušavati magla. Tokom dana biće pretežno sunčano i toplo sa slabim vetrom. Temperature će se kretati od minimalnih -2 do 5 u nekim delovima zemlje, do maksimalnih između 16 i 20.

Nešto niže temperature očekuju se u petak, kada će najniža dnevna biti između 0 i 6 stepeni, dok najviša dnevna neće prelaziti 18. podeljak.

Takođe, poslednji radni dan ove nedelje neće proći ni bez padavina. Naoblačenje se najpre pre podne očekuje na severu i zapadu, a posle podne, uveče i tokom noći očekuje nas mestimično kiša, kao i pojačavanje vetra.

Zahlađenje za vikend

Subotu i nedelju će, za razliku od prethodnog vikenda obeležiti oblaci sa umerenim, a na istoku i povremeno jakim vetrom. U subotu je ujutru na jugu moguća slaba kiša, dok će na planinama padati sneg koji se ponegde očekuje i u nižim predelima. Najniža dnevna temperatura neće prelaziti 3 stepena Celzijusa, a najviša dnevna kretaće se između 7 i 10 stepeni.

U ponedeljak nas očekuje umereno oblačno, ali suvo i prohladno vreme, međutim tokom noći dolazi do razvoja oblačnosti koja će doneti kišu u utorak.

"Nema više ledenih dana"

Gostujući na "RTS-u" meteorolog Nedeljko Todorović istakao je da ipak polako ulazimo u proleće i da neće biti ledenih dana.

- Toplije vreme nas svakako očekuje tokom marta. Povremeno nas ne treba iznenaditi zahlađenja, sa kratkotrajnim kišama, što je uobičajeno za ovaj deo godine kada nam stiže proleće. Prva polovina marta bila bi suva sa manjom količinom padavina nego inače. Ne mogu da tvrdim za kasnije za drugu polovinu marta, ali, pošto je i februar bio prilično suv, najverovatnije da će krajem marta i u aprilu biti više oblačnih i kišovitih dana - objašnjava Todorović.

Meteorolog dodaje da se svakog meseca dešavaju temperaturne oscilacije, na koje treba da se naviknemo, na šta ukazuje i činjenica da će u jednom periodu ovog meseca temperatura dostizati 19 podeljak, a jedan vikend čak samo od 7 do 10 stepeni maksimum.

Kako ističe meteorolog Đorđe Đurić na svom Fejsbuk profilu, iako će vreme biti stabilno, od 7. marta najveći problem bi mogli da budu jutarnji mrazevi koji bi i te kako mogli da oštete poljoprivredne i ratarske kulture, koje su prethodnih dana zbog ekstremno toplog vremena procvetale, ali dodaje da se ni situacija sa zagađenim vazduhom neće popraviti na duže vreme.

Što se tiče biometeorološke prognoze, u Srbiji ćemo danas svi biti nasmejani smajlili. Naime, danas se očekuje relativno povoljna biometeorološka situacija za većinu hronično obolelelih.

Vremenska prognoza

Printscreen/ RHMZ

Foto: Printscreen/ RHMZ

Oprez se savetuje astmatičarima tokom jutarnjih sati i srčanim bolesnicima. Meteoropatske reakcije su moguće u blažoj formi.

A sve to na sajtu RHMZ predstavljeno je najsmejanim emotikonima.

Pročitajte još: