Sneg put
Rina
Sneg put

Rina

Foto: Rina

Proteklog vikenda sneg je ponovo okovao Srbiju, a temperature su u pojedinim delovima zemlje dostigle i minus 12 stepeni. Danas će, prema najavama Hidrometeorološkog zavoda Srbije, najhladnije biti na Kopaoniku gde će temperatura otići čak 17 podeoka ispod nule.

Meteorolog Đorđe Đurić za „Alo!“ ističe da će se hladno vreme zadržati još danas i sutra, a onda nas očekuje postepeni porast temperature.

Pročitajte još:

- Ne očekuju se ekstremno niske temperature. Sneg će prestati danas, veći deo dana će biti suvo, tek ponegde će provejavati sneg. Danas i sutra se može očekivati da će temperature biti niske. U utorak očekujemo umeren do jak mraz, a nakon toga kreće postepeni period dolaska tople vazdušne mase i prelazimo u plus. Od srede do petka nas očekuje toplo i suvo vreme. Temperature će porasti, pa će u petak u nekim delovima zemlje biti čak 13 stepeni. U subotu i nedelju će doći do naoblačenja i pada temperature, pa možemo očekivati kišu. U subotu će napadati novi sneg na planinama. Temperature će biti prosečne, onakve kakve se očekuju za ovo doba godine - rekao je Đurić.

Situacija sa snegom trenutno je veoma teška u planinskim selima Jablaničkog okruga. U opštini Medveđa van funkcije je preko 40 trafo-stanica. Bez struje je i dalje dvadesetak sela. Već desetak dana struju nemaju ni sela ka administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom na teritoriji Leskovca. Uručena im je pomoć u vidu hrane i ostalih neophodnih potrepština, a pomoć je stigla i u sedam lebanskih sela koja struju nemaju osmi dan. U opštini Svrljig bez struje je oko 200 domaćinstava, a sneg koji pada dodatno otežava prilaz zaleđenim strujnim vodovima.

Oprez za volanom

Vozačima se savetuje da vožnju prilagode uslovima na kolovozu i da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put. Brzinu vožnje potrebno je prilagoditi uslovima saobraćaja i držati dovoljno rastojanje u odnosu na vozilo ispred.

Na auto-putu Niš-Dimitrovgrad, zbog snežnih padavina, u tunelima Sopot, Sarlah, Pržojna Padina i Progon, ograničena je brzina kretanja vozila na 60 km na čas, saopštilo je JP „Putevi Srbije“.

Beograd spremno dočekao sneg

Sneg je juče tokom dana prekrio i Beograd. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da su ulice prvog prioriteta u glavnom gradu očišćene od snega i da gradski prevoz funkcioniše skoro bez problema.

- Radnici „Beograd puta“ održali su čistim prvi prioritet ulica, čija je dužina 1.804 kilometra, kao i 300 kilometara puteva na teritoriji Beograda koje su u nadležnosti Republike Srbije - rekao je Vesić.

Kako objašnjava, pojačano se radi i na uključenjima i isključenjima sa auto-puta.

Komunalna milicija u Beograda uklanja sneg ispred zdravstvenih ustanova, kako bi očistili prilaze lokacijama koje su Beograđanima od velikog značaja.

Pročitajte još: