Temperature se vrtoglavo menjaju: Srpski meteorolog otkriva šta nas čeka posle 20. januara
alo.rs
Vremenska prognoza, vreme
Vremenska prognoza, vreme, Foto: Alo.rs/ Ilustracija/ Tanjug/ Shu

Za sada deluje da bi snega najviše moglo biti nad severoistokom i istokom Slavonije i Baranje u Hrvatskoj, većim delom Vojvodine, severno i središnjom Šumadijom i nad istokom Srbije. Snega bi takođe trebalo biti i nad severom, severoistokom i možda istokom BiH. Kasnije sneg bi se mogao javiti i nad središnjim predelima BiH, jugozapadom, zapadom i jugom Srbije.

To neće biti ni stalne ni obilne snežne padavine, uglavnom ispod 4 mm taloga, tako da će samo zahvaljujući vrlo niskoj temperaturi nad tim delovima regiona doći do akumulacije snega od 1 cm do 5 cm na tlu, a u proseku do 2 cm. 

Osim kontinetalnog dela snega bi u obliku provejavanja u toku noći ka nedelji i u nedelju tokom dana moglo biti i nad Dinaridima, a kako je vazduh vrlo hladan sneg bi se danas ujutro mogao javiti ponegde na samoj obali severnog, a tokom dana ponegde i na obali srednjeg Jadrana. Gotovo sigurno neće biti akumulacije snega i biće više biti pojava nošena burom.

U noći ka ponedeljku sledi razvedravanje tako da bi ta noć trebalo da bude i najhladnija tokom ovog talasa i minimumi bi se uglavnom kretali od -10 do -7 stepeni, ponegde oko -13, a na višim planinama i blizu -20 stepeni Celzijusa. U ponedeljak tokom dana uglavnom sunčano i hladno, ali uz slab vetar subjektivan osećaj hladnoće će biti manji. Dnevni maksimum od 2 na zapadu do oko -4 na istoku regiona.

U noći ka utorku na severu regiona prolazno naoblačenje sa slabim snegom uz slabljenje mraza. Na središnjim i istočnim predelima suvo i vrlo hladno. U utorak promenjljivo oblačno uz dalje otopljenje posebno na zapadu gde će maksimumi već biti oko 7 stepeni Celzijusa, na istoku oko 0.

Od srede dalje otopljenje te će se sneg u svim predelima ispod 900 mnv brzo otopiti, dok će na planinama preko te visine brzo otapati. Do petka uglavnom suvo osim nad južnim padinama Dinarida gde će biti orografske kiše i snega preko 12000 mnv. Vetar umeren i jak, južni i jugozapadni, jutarnjih mrazeva više neće biti, a dnevni maksimum bi se oko četvrtka mogao kretati od 4 do 13.

Oko 24. januara prolazno jače naoblačenje i manje zahlađenje uz kišu i prolazan sneg preko 700 mnv, dok je kratkotrajajn sneg moguć i u nizijama, ali ništa značajno i održivo.
Već od 26. januara ponovo malo toplije uz kišu povremeno i sneg na planinama.

Trenutno globalni faktori nisu naklonjeni nekom brzom povratku zime na naše prostore i tek pred sam kraj ovog ili početkom narednog meseca se javlja signal za moguće novo, konkretnije zahlađenje kada modeli počinju sugerisati otopljenje i stabilizaciju nad Kanadom i SAD uz građenje anticiklonalnih blokova nad Arktikom i Skandinavijom.

Sumirano, do 20. januara pravo zimsko, hladno vreme, a zatim period osetno toplijeg vremena.

BONUS VIDEO

*

Pročitajte još: