setnja, vremenska prognoza
Alo!/Masanori Jošida
setnja, vremenska prognoza

Alo!/Masanori Jošida

setnja, vremenska prognoza, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Iako temperature trenutno jesu prave tropske, prognoza pokazuje da nas čekaju dani isprepletani vrućinom, gromovima i nepogodama.

Tropski dan, pa kiša

Današnji dan biće pravi letnji, čak moglo bi se reći tropski. U Srbiji će biti i pet stepeni više nego u utorak, a maksimalna će dostići 35 stepeni Celzijusa. Kratkotrajni pljuskovi mogući su na jugozapadu zemlje, a uveče i na severu.

Sutra se u našoj zemlji očekuje, takođe, sunčano i toplo vreme, ali dan neće proći bez pljuskova i to je najnezgodnija vremenska kombinacija koja će se ponavljati u narednim danima.

Meteorolog Marko Čubrilo koji je predvideo poplave koje su nedavno pogodile Srbiju predviđa nove nepogode.

Nestabilan period u julu mesecu

Beograd, kiša

Alo

Beograd, kiša, Foto: Alo

- Što se tiče dalje izgleda vremena za leto 2020 posle izuzetno kišovitog i relativno svežeg juna, jul nam barem u svom prvom delu ne donosi neko tropski toplo vreme. Posle nekoliko toplih dana od 03.07. počinje svežiji i nestabilan period koji će potrajati verovatno do oko 12.07., a prema trenutnom stanju prognostičkog matrijala i duže sve tamo negde do oko 18. jula - kaže Čubrilo.

Očekujte nove nepogode

- Biće naravno toplih i sunčanih dana sa i oko +35 stepeni Celzijusa, ali generalno se duži suv i topao period ne očekuje. Zajedno sa pretežno nestabilnom atmosferom ide i ponovo nešto veća količina padavina, ali leti su padavine izrazito lokalne i nije moguće unapred predvideti njihov prostorni raspored. Na žalost uz nestabilno vreme ide i povećana verovatnoća povremenih lokalnih nepogoda i svega što one sa sobom donose. Temperature će se uglavnom u najtoplijem delu dana kretati od +24 do +29 što je malo ispod proseka za sredinu leta. Samo prvih dana oko +33 stepena Celzijusa - precizira stručnjak.

Nedelja gromova

Nakon visokih temperatura u toku dana čeka nas skoro nedelja gromova.

Prema podacima meteoroloških službi očekuje se da munje zažare nebo nad Srbijom i u petak, subotu, nedelju, ponedeljak, utorak i sredu! Meteoropate čeka posebno težak period zbog vremenskih oscilacija koje su pred nama.

Od petka i u toku sledeće nedelje, očekuju se niže temperature, ali svakodnevno praćene oblacima, grmljavinom i pljuskovima. Najviše dnevne temperature neće biti niže od 26 stepeni. Ovakvo nestabilno vreme, praćeno vetrom zadržaće se u narednih desetak dana, kada opet dolazi stabilniji period sa više sunca.

Prognoza za avgust

Meteorolog navodi da je avgust još uvek daleko za precizne odrednice, ali da prvi podaci ipak postoje.

- Numerički modeli ne daju tako dugoročne projekcije, ali na mesečnim procenama dugoročnih prognositčkih centara trenutno stoji da bi avgust treba biti temperaturno oko proseka uz nešto veću šansu da prvi deo meseca bude dosta topao, a drugi svežiji od proseka - previđa Čubrilo.

Pročitajte još: