Vremenska prognoza
Tanjug/ Alo.rs/ Ilustracija
Vremenska prognoza

Tanjug/ Alo.rs/ Ilustracija

Vremenska prognoza, Foto: Tanjug/ Alo.rs/ Ilustracija

U Srbiji danas ujutro tmurno i maglovito, uz mraz, dok se na jugu i jugoistoku očekuje slab sneg. Tokom dana suvo, tmurno i hladno, krajem dana i tokom večeri uz smanjenje oblačnosti. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar. Minimalna temperatura od -3 do 1°C, maksimalna dnevna od 2 do 6°C.

U Beogradu danas tmurno i hladno, krajem dana i tokom večeri uz smanjenje oblačnosti. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar. Minimalna temperatura 0°C, maksimalna dnevna 4°C.

U Srbiji u utorak ujutro maglovito i veoma hladno, uz slab do umeren mraz. Tokom dana pretežno sunčano, ali i dalje hladno. U sredu naoblačenje, krajem dana i tokom večeri na zapadu i jugozapadu sa kišom, na planinama sa snegom. Maksimalna temperatura u utorak i sredu od 3 do 7°C. U četvrtak i petak umereno do pretežno oblačno i uglavnom suvo, u petak i toplije. Za vikend relativno toplo, ali ponegde sa kišom. Maksimalna temperatura biće preko 10°C. Od srede do kraja sedmice duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, u košavskom području i na jugu Banata sa olujnim udarima.

Preporučuujemo:

U Beogradu u u utorak ujutro maglovito i veoma hladno, uz slab do umeren mraz. Tokom dana pretežno sunčano, ali i dalje hladno. U sredu naoblačenje. U četvrtak i petak umereno do pretežno oblačno i uglavnom suvo. Maksimalna temperatura narednih dana biće uglavnom oko 5°C. Za vikend relativno toplo, ali povremeno sa kišom. Maksimalna temperatura biće preko 10°C. Od srede do kraja sedmice duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, povremeno i sa olujnim udarima.

Detaljna vremenska prognoza

U sredu još uglavnom suvo, ali uz jačanje vetra, prvo na Jadranu (bura na severnom, jugo na južnom) i jačanje košave na istoku Srbije. Krajem dana pri obali Jadrana kiša povremeno, a u unutrašnjosti jugozapadne Hrvatske i jugozapdne BiH sneg povremeno.

Ukoliko bi se trenutne simulacije modela održale, početkom decembra konkretniji sneg može očekivati krajnji zapad i jugozapad Hrvatske, posebno preko 700mnv kao i jugozapadni i zapadni predeli BiH preko ove nadsmorske visine. U tim predelima bi moglo pasti i do oko 20 cm teškog, vlažnog, snega. Već malo istočnije i malo niže (središnja Hrvatska i niži delovi zapadne i središnje BiH) će na krakto dobiti vlažan sneg koji će brzo prestati ili preći i kišu. Istočnije od tog prostora snega i neće biti ili će se javiti na kratko samo u noći ka četvrtku i brzo prestati.

Tačna linija mogućeg obilnijeg snega i nadmorska visina će tek za koji dan biti poznate kad s budu znali svi detaljni oko ovog ciklona jer u uslovima poput ovih kada je hladnoća vrlo malo prisutna i “beži” na zapad pod uticajem toplog strujanja i najmanji pomeraj u centru ili putanji ciklona menja raspored i količinu snega. Veći gradovi poput Zagreba će verovatno imati samo bljuzgu od nekoliko centimetara koja će se brzo topiti jer su oni sami po sebi malo topliji od okoline i sneg će tamo padati na temperaturi iznad nule.

Istok od četvrtka osetno topliji, u košavskom području i vrlo vetrovit. Na zapadu u četvrtak dnevni maksimum oko 1, a a istoku i do 9. Hladno će se zadržati samo na krajnjem istoku Srbije (Timočka i Negotinska krajnas) koji su najbliže Vlaškoj niziji u Rumuniji gde će se hladan vazduh teško pokrenuti, ali će i ovde po visini strujati topao vazduh.

Posle 05. decembra simulira se jaka ciklogeneza nad Velikom Britanijom koja bi u svom toplom sektoru našem regionu, posebno istoku donela relativno toplo vreme uz maksimume i preko 10 stepeni Celzijusa, ali taj deo sinoptika još nije sasvim jasan.

U uslovima gde kod nas preovlađuje južno stujanje najveći deo padavina se "potroši" na južnim padinama Dinarida te ostali deo regiona ostaje pretežno suv.

Tek tamo negde posle 12. decembra modeli počinju davati siganale za izmenu sinoptike koja bi vodila ka hladnijem vremenu, posebno u drugoj polovini meseca, ali to je tako dalek period da za zada sve što operativni modeli (posebno GFS) pokažu na tako dalekom satu od inicijacije ima tek oko 10% verovatnoće ostvarenja.

Signal za slabljenje zapadnih vetrova posle 10. decembra i dalje stoji, videćemo naravno hoće li se i održati, to je tek prognoza njihovog slabljenja.

Što se narednih dana tiče, prvo uglavnom suvo i hladno, a ztim oko 03. decembra zapad reigona može imati kratkotrajan period konkretnijeg, vlažnog, snega i to posebno preko 600mnv, dok na istoku sledi otopljenje koje će se posle 05. decembra proširiti i na zapad regiona, tako da nema tu nikakve priče o sibirskoj hladnoći, polarnim naletima i nekom održivom snegu, sve je to po trenutno raspoloživom prognostičkom materijalu na čekanju barem do druge narednog polovine meseca.

Pročitajte još: