vrtić, deca
Tanjug
vrtić, deca, Foto: Tanjug

Najpre, roditelji su morali da se izjasne predškolskim ustanovama da li imaju potrebe da im deca krenu u vrtić ili ne.

Prednost je data samohranim i roditeljima, koji ne mogu da rade od kuće, već moraju da budu fizički prisutna kod poslodavca objasnila je predsednica Odbora za predškolsku delatnost sindikata "Nezavisnost" Suzana Lazarević.

Drugo, pregled dece kod pedijatra koji je obavezan na početku svake godine, sada mora opet da se uradi.

- Poštovani roditelji, obaveštavamo vas da ste u obavezi prilikom povratka deteta u ustanovu donesete potvrdu lekara pedijatra o zdravstvenom stanju deteta, ne stariju od 7 dana - navodi se u poruci koju predškolske ustanove šalju roditeljima.

Vrtić, deca, roditelji, Foto: Alo!/Dejan Briza

Iako se spekulisalo da će uz pregleda pedijatra - pregled grla, žlezdi, slušanje pluća, biti obavezni i brisevi uha, ždrela i nosa, kao i da se deci vadi krv iz prsta kako bi se uradila osnovna laboratorija, to se sada neće raditi.

Treće, potvrda poslodavca da roditelji moraju da budu fizički prisutni u firmi.

- Potrebno je da dostavite potvrdu vašeg poslodavca da morate svoje poslove da obavljate u sedištu ili u drugim poslovnim i organizacionim jedinicama poslodavca, zajedno sa kontaktom poslodavca - stoji u poruci roditeljima.

I četvrto, mere zaštite. Prilikom odvođenja deteta u vrtić, roditelji moraju da nose zaštitne maske i rukavice, a trebalo bi da se trude da drže socijalnu distancu prilikom predaje mališana vaspitačima.

Sve uzete potvrde, kako o zdravlju deteta, tako i od poslodavaca, predaju se vaspitačima prvog dana.

Danas je Ministarstvo prosvete održao sastanak sa predstavnicim strukovnih sindikata i udruženja, i doneti su konačni zaključci u vezi sa polaskom dece u vrtić.

Najnovija je preporuka da deca koja imaju određene hronične bolesti, u naredne dve nedelje ne idu u vrtić. Isto važi i u slučaju da roditelji dece imaju te bolesti.