"Antićevi dani", gradonačelnik Miloš Vučević
Grad Novi Sad

Grad Novi Sad

"Antićevi dani", gradonačelnik Miloš Vučević, Foto: Grad Novi Sad

- Kao što su generacije koje su odrastale uz njegovu poeziju smatrale dela Mike Antića za besmrtna, takva je bila i njegova ljubav prema voljenom gradu u kojem je snevao i kojeg je opevao - besmrtna. I zato se Miki njegov Novi Sad uvek iznova vraća. Ovde će uvek sve podsećati na Miku, koji je u Novom Sadu posejao tragove svoje genijalnosti. Imao je, čini se, previše energije za jedan život i kao da je imao ugrađen kod koji ga je vodio da živi brže od života. Padao je, ali se i dizao, a uvek je veličao iskonske vrednosti. Učio nas je da volimo i da gledamo u zvezde i ta učenja po Miki pravila su ljude od mnogih generacija. Negujući „Antićeve dane" želimo da svakom detetu približimo tu poetsku čaroliju, da se kroz njegova dela uče životu i da postaju ljudi uz Garavi sokak, Plavi čuperaak, Šašavu knjigu i mnoge druge. „Stvarnost je stvarnija ako joj dodaš nestvarnog", govorio je Mika, a ova manifestacija upravo služi da produži nit saznanja o Antiću, koji ostaje večno isti, večito mlad i zaljubljen - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Grad Novi Sad

"Antićevi dani", gradonačelnik Miloš Vučević, Foto: Grad Novi Sad

Direktor KCNS Bojan Panaotović istakao je da je Kulturnom centru pripala i ove godine, velika čast da bude organizator 13. po redu manifestacije „Antićevi dani" i najavio da će sutra u Eđšegu biti upriličena izložba oko 150 dečjih radova nastalih na konkursu „Stvarnost je stvarnija ako joj dodaš malo nestvarnog".

Grad Novi Sad

"Antićevi dani", Foto: Grad Novi Sad

Ove godine je žiri doneo jednoglasnu odluku da nagradu dodeli mladom, ali već potvrđenom pesniku Bojanu Vasiću za poetsku zbirku „Toplo bilje" u izdanju Kulturnog centra, a nagradu mu je uručio gradonačelnik Vučević. Predsednik stručnog žirija manifestacije ''Antićevi dani'' Miroslav Radonjić naglasio je da je nagrada otišla u prave ruke i pohvalio delo mladog Vasića. U programu su učestvovati hor ''Cvrkutići'' i Boban DŽeverdanović iz Sremskih Karlovaca, a voditelj je bio Jugoslav Krajnov. Program 13. ''Antićevih dana'' odvijaće se od 11. do 13. marta, pod sloganom ''Stvarnost je stvarnija ako joj dodaš nestvarnog'' u Kulturnom centru, Eđšegu i IK ''Prometej''. Manifestaciju organizuje Skupština Grada Novog Sada u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada.