ONI KOJI TRČE NA ULICAMA SU NAJOPASNIJI PRENOSNICI KORONA VIRUSA! Zbog OVOGA izbacuju više sitnih kapljica koje mogu da zaraze

Važno je držanje rastojanja od minimum dva metra

džoging
džoging, Foto: EPA

Budući da ubrzano dišu samim tim i ispuštaju više kapljica u vazduh.

Australijski doktor Norman Svon objasnio je zašto su trenutno najopasniji prolaznici na ulicama oni koji trče i uputio apel da se treninzi na otvorenom privremeno obustave dok traje pandemija korona virusa.

Naime, iako trenutno nema dokaza da se korona virus prenosi putem znoja, dr Svon je upozorio na su oni koji trče trenutno najopasniji budući da trčeći ispuštaju više sitnih kapljica iz usta nego oni koji samo šetaju.

- Budući da oni koji trče dišu ubrzano i još ubrzanije se znoje, oni imaju veću šansu da ispuste virus u vazduh i tako možda zaraze onog pored koga prolaze – objasnio je.

Zato je još jednom objasnio važnost držanja rastojanja od minimum 2 metra, a to posebno važi za one koji vežbaju napolju.

U Australiji mnogi koji treniraju na otvorenom su ignorisali uputstva o socijalnom distanciranju, pa su tako šetališta širom zemlje doslovno zagušena onima koji izlaze u šetnju ili da trče.

Ivana Milošević
Ivana Milošević, Foto: Printscreen

Podsetimo, i doktorka Ivana Milošević sa Klinike za infektivne i tropske bolesti objasnila je kako se možemo zaraziti dok smo napolju i šetamo.

- Ako je taj neko, na primer, kinuo, a mi prošli moguće je da se zarazimo... Ali, uopšte ne treba da razmišljamo na ovu temu, treba da se slede pravila. Znam da je teško, imam i ja dete koje nije izašlo napolje otkako je sve ovo počelo - rekla je i dodala da bi svi razumni ljudi trebalo da ostanu u kućama i izlaze samo onda kada moraju – upozorila je.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi