Bombardovanje, NATO, RTS
Alo!/EPA
Bombardovanje, NATO, RTS

Alo!/EPA

Bombardovanje, NATO, RTS, Foto: Alo!/EPA

Projektili NATO alijanse, kojima je 1999. bombardovana Srbija, trovaće našu zemlju najmanje još vek i po!

Lekari kažu da se broj obolelih od raka povećava iz godine u godinu, a to je direktna posledica bombardovanja osiromašenim uranijumom i grafitnim bombama.

Samo u prvoj godini nakon NATO agresije na našu zemlju, na KiM se broj obolelih od različitih maligniteta uvećao za petsto odsto. Ono što je frapantno i zabrinjavajuće je da se broj obolelih iz godine u godinu povećava.

O štetnosti osiromašenog uranijuma i grafi ta kojima su NATO zločinci zasipali našu zemlju nebrojeno puta govorili su mnogi domaći i strani medicinski stručnjaci. Pored toga, sud u Italiji, čiji vojnici su kao deo međunarodnih trupa odmah posle bombardovanja boravili na KiM, doneo je na stotine presuda koje direktno potvrđuju vezu između NATO bombardovanja i oboljevanja od kancera.

Petoro srpskih državljana sutra će tužiti NATO alijansu, a očekuje se da se broj tužbi povećava iz dana u dan.

Građane Srbije koji tuže ovaj vojni savez zastupa niški advokat Srđan Aleksić, koji je godinama radio na prikupljanju neoborivih dokaza i dokumentacije o zločinima koje ne NATO počinio prema zdravlju i životu građana Srbije jer je tokom bombardovanja koristio projektile sa osiromašenim uranijumom.

- Prvu tužbu predajemo u Beogradu, a ostale u Nišu, Vranju, Novom Sadu i Kragujevcu. To su tužbe obolelih vojnika, policajca, oficira irezervista koji su bili na Kosovu i Metohiji - kazao je on i dodao da NATO ima svojstvo pravnog lica pa je samim tim i obavezan da nadoknadi štetu.

Tužbe koje će sutra biti podnete sudovima u pet srpskih gradova sadrže sve dokaze, ali i radove stručnjaka iz te oblasti, pre svega onih iz Instituta za javno zdravlje „Batut“.

Pored toga, veliki značaj, možda i presudan, imaće oni materijalni dokazi koji su korišćeni pred sudovima u Italiji.

U srpskom advokatskom timu je i italijanski advokat Anđelo Fjore Tartalja koji je dobio na desetine sudskih slučajeva koji su vođeni protiv NATO. Ovaj advokat je dvadeset godina radio na dokazivanju da su projektili NATO alijanse direktno prouzrokovali masovna oboljevanja italijanskih vojnika koji su boravili na KiM. Advokat Srđan Aleksić kaže da će naknadno biti podneto još tužbi.

- Ovih pet se odnose na vojnike i policajce, dakle na one koji su bili angažovani od
strane države. Kasnije ćemo podneti tužbe za civile, ljude koji žive na teritoriji KiM i one koji su živeli, a danas su u centralnoj Srbiji, kao i na teritoriji Vranja i juga Srbije.

Zatim će uslediti tužbe zbog gađanja takozvanih „hazard“ objekata u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Kragujevcu, Boru - navodi on i dodaje da je reč o objektima hemijske i petrohemijske industrije, koji po međunarodnom ratnom pravu ne smeju da budu bombardovani.

Od momenta podnošenja tužbe rok za održavanje prvog ročišta je šest meseci.

- Ceo proces može trajati godinu dve, a mi smo spremni, ukoliko bude trebalo, da idemo i do Strazbura - rekao je Aleksić i dodao da će visina obeštećenja biti precizirana tokom sudskog postupka, ali smatra da je minimum 100.000 evra.

Pročitajte još: