penzioneri ispred marketa jutros od 4 do 7
D.Briza
penzioneri ispred marketa jutros od 4 do 7

D.Briza

Foto: D.Briza

Cela martovska penzija će najstarijim građanima biti isplaćena 10. aprila zajedno sa dodatkom od 4.000 dinara koji će dobiti svaki penzioner.

S obzirom na to da je aktuelnim merama za suzbijanje širenja korona virusa starijima od 65 godina zabranjeno kretanje, procedura za isplatu penzija je izmenjena tokom isplate druggog dela februarskih penzija. Ista će se primenjivati i sada i to na dva moguća načina - uz posebna ovlašćenja ili poštom na kuću.

Naime, građani koji nisu nikog ovlastili za podizanje penzija to mogu da urade posebnim ovlašćenjem za lice koje će to učiniti umesto njih, uz posedovanje svoje i njihove lične karte. Iznos penzije koji će biti podignut biće unapred definisan, a primer ovlašćenja izdala je Narodna banka Srbije, ali se može sastaviti i u slobodnoj formi.

penzioneri ispred marketa jutros od 4 do 7

O.Radošević

Foto: O.Radošević

Treba navesti lične podatke penzionera i lica koje se ovlašćuje, broj tekućeg računa, naziv banke i iznos koji se isplaćuje. Ovlašćenje mora biti potpisano.

Iz NBS su napomenuli da se izdavanje ovlašćenja mora obaviti beskontaktno - "u svakom trenutku održavajte bezbednu distancu od dva metra i nakon dostave penzije izvršite dezinfikovanje ruku", naveli su iz centralne banke.

Svi penzioneri koji ne ovlaste drugo lice za podizanje penzije, treba da pozovu kontakt telefon banke u kojoj imaju otvoren tekući račun i da navedu adresu i iznos koji žele da im se dostavi, a Pošta Srbije će im po hitnoj proceduri uručiti penzije.

Banke su takođe i samostalno kontaktirale svoje korisnike putem kontakt centra ili SMS porukom, uz napomenu da u porukama nikad neće tražiti lične podatke i da penzioneri ne treba da šalju bilo kakve informacije putem poruka (matični broj, PIN kod i slično), pošto su primećeni i pokušaji zloupotreba, odnosno prevara.

Pare, novac, zarada, dinari, dinar

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Pored ovlašćenja za podizanje penzija, svi penzioneri koji poseduju platne kartice mogu ih predati osobi od poverenja kako bi izvršila kupovinu za njihove potrebe.

Ovlašćenjem do 80.000 dinara sa računa

Na osnovu jednokratnog (neoverenog) ovlašćenja, koje je uvedeno zbog vanrednih okolnosti, a koje su stariji od 65 godina dali nekome ko umesto njih podiže novac u bankama, pored penzije može se dodatno podići i do 80.000 dinara sa računa. Iznos veći od toga može se uzeti sa bankomata, plaćati platnom karticom, e-bankingom i m-bankingom.

Kako su objasnili iz NBS, osobe starije od 65 godina mogu kod kuće svojeručno da sačine ovlašćenje, jasno i čitko, a nakon toga korisnik poziva banku i obaveštava je o tome. Banka je dužna da izvrši proveru tako što poziva korisnika putem telefona koji je on dao kada je otvarao račun. Banka je u obavezi i da snimi taj razgovor kao dokaz da je obavljen. Ovlašćeno lice zatim dolazi u banku sa ličnim dokumentima i ovlašćenog i ovlastioca i podiže novčana sredstva.

penzioneri ispred marketa jutros od 4 do 7

O.Radošević

Foto: O.Radošević

I strane penzije po planu

Kako je saopštilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, svim državljanima Srbije koji primaju penzije iz Austrije, Hrvatske, Kanade, Holandije i Bugarske one će biti isplaćene i tokom vanrednog stanja. Njima će penzije biti isplaćene bez obzira na to što nisu u mogućnosti da dostave uverenje o životu inostranim institucijama penzijskog osiguranja.

Mađarska, Švajcarska, Češka i Luksemburg još uvek razmatraju predlog, a Srbiju će o svojoj odluci obavestiti u najskorije vreme, navodi Ministarstvo.

U Srbiji trenutno ima 240.118 korisnika koji primaju inostrane penzije.