Radnici
Promo
Radnici

Promo

Radnici, Foto: Promo

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je da će delegacija DFC, na čelu sa izvršnim direktorom Adamom Bolerom, ostati u Srbiji četiri dana, kako bi se upoznali sa svim okolnostima, a da se time kreće u direktno sprovođenje sporazuma, što je "politički i ekonomski veoma važno".

Navodeći da će DFC učestvovati u finansiranju projekata iz raznih oblasti, Mali je rekao da je njihov dolazak "veliki i snažan momenat za razvoj ne samo srpske, već i ekonomije u celom regionu".

Siniša Mali

Printscreen/ Pink

Siniša Mali, Foto: Printscreen/ Pink

Ekonomski analitičari saglasni su da njihov dolazak u Beograd može značiti praktično prekretnicu u nivou američkih investicija u Srbiji i na Balkanu, te samim tim i nova radna mesta i dodatne prihode u budžet Srbije.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kazao je ranije da će otvaranje kancelarije DFC u Srbiji doneti vidljive i konkretne koristi i za ekonomiju celog regiona – kroz jeftine kredite malim i srednjim preduzećima, finansiranje infrastrukturnih i podršku investicionim projektima privatnog sektora – od energetike, preko prehrambene industrije i logistike do visokih tehnologija.

Marko Čadež

Youtube Screenshot

Marko Čadež, Foto: Youtube Screenshot

Budžet od 60 milijardi evra

Kako se navodi na zvaničnom sajtu DFC (U.S. International Development Finance Corporation), ova organizacija je zapravo američka razvojna banka. DFC sarađuje sa privatnim sektorom i finansira rešenja za najveće izazove sa kojima se zemlje u razvoju suočavaju danas.

Ulažu u različe sektore, poput energetike, zdravstva, ključne infrastrukture i tehnologije. DFC takođe omogućava finansiranje za male biznise i žene preduzetnice, kako bi kreirali nova radna mesta na rastućim tržištima.

Američka institucija daje direktne pozajmice i garancije malim i srednjim preduzećima, podržava tehnički razvoj, a pruža podršku i investicionim fondovima. Učestvuje u projektima u skoro 100 zemalja širom sveta.

Među najvećim projektima DFC u Istočnoj Evropi i Evroaziji su širenje trgovine i kapaciteta luka u Gruziji, unapređenje izvoza i bezbednosti hrane u Moldaviji, modernizacija prehrambene industrije u tom regionu, kao i jačanje energetske nezavisnosti u Ukrajini.

Kako se pretpostavlja, ova organizacija ima budžet od 60 milijardi evra, a tu korporaciju formirao je lično predsednik SAD. Zamišljena je kao pandan kineskom projektu "Novi put svile".

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

Slavica

22.09.2020 19:51

Srbija vodi politiku mira i razvoja!