Porez, humanitarna pomoć
Alo!/Ognjen Radošević
Porez, humanitarna pomoć

Alo!/Ognjen Radošević

Porez, humanitarna pomoć, Foto: Alo!/Ognjen Radošević

Rok za plaćanje je 14. avgust, a to važi i za poreske obveznike koji još uvek nisu dobili poreska rešenja za 2020. godinu.

Ipak, i za njih važe isti rokovi, pa bi svoju obavezu trebalo da izmire prema vrednostima iz prošlogodišnjeg rešenja, a kada im stigne novo moći će da uporede i vide da li je potrebno da doplate određenu sumu ili su možda već preplatili potreban iznos, pa će neku narednu ratu moći da umanje.

Porez na imovinu plaća se, inače, kvartalno, i to u roku od 45 dana od dana početka tromesečja, tako da rate dospevaju oko 15. u mesecu: februaru, maju, avgustu i novembru.

Za svaki dan kašnjenja uplate poreza na imovinu obveznik plaća zateznu kamatu, koja trenutno iznosi 9,25 odsto.

Na primer, ako poreski obveznik kvartalno plaća oko 4.000 dinara za stan od 70 kvadrata u Beogradu, to znači da će ga tri meseca kašnjenja sa uplatom koštati oko 100 dinara.

Za izbegavanje plaćanja poreza na imovinu predviđena je kazna od 5.000 dinara.

Inače, obveznici koji to žele mogu da uplate i kompletan iznos godišnjeg poreza odjednom, na primer na početku godine, i u tom slučaju ne moraju kasnije da vode računa o kvartalnim rokovima.

Bez naplate dugova za vreme vanrednog stanja

Sa prestankom vanrednog stanja, 6. maja, prestalo je i važenje ove Uredbe, pa su se sve aktivnosti u vezi sa poreskim obavezama građana vratile u redovne kalendarske rokove.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

Nestaško

12.08.2020 08:01

Cela poreska uprava postaje smešna...Njima nije dovoljno 8 meseci da utvrde i pošalju poreska rešenja za tekuću godinu, ali zanimljivo, ti si u obavezi da uplatiš iznos poreza koji zapravo ne znaš. Pokazuje se da Turci nisu otišli - ostali su u glavama i vaspitanju ovog mentalno poturčenog naroda ovde: Ti imaš obaveze prema državi, a li država prema tebi ne, a trebalo bi da je ona jeftin servis svojih građana što ovde nije slučaj...Doduše postoji Sultan, zakon i red ne...