Begej
PrintscreenYoutube
Begej

PrintscreenYoutube

Begej, Foto: PrintscreenYoutube

U brodogradilištu Begej u Zrenjaninu i brodogradilištu Bomeks 4M u Perlezu gradi se najveći rečni tanker nove generacije na svetu dužine 135 metara.

Direktor brodogradilišta Marko Gudović kazao je novinarima da je brod težak 855 tona, na projektu izrade zaposleno je 160 radnika, a naručilac je naftna kompanija "Šel" preko brokera iz Belgije.

- Brod radimo iz dva dela, a u drugom našem brodogradilištu u Perlezu ćemo sredinom septembra sastaviti plovilo i obaviti porinuće -rekao je Gudović.

Istakao je da su svi radnici u broogradilištu, kojih je 160, iz Srbije i da je u planu da se taj broj poveća na 250 zaposlenih.

- Počeli smo i realizaciju projekta dve barže za suvi teret, dužine 90 metara, za dve godine uradili smo projekat samohotke za suvi teret i za sledeću godinu imamo potvrđena četiri nova projekta - kazao je Gudović.

"Rubikon šiping kompani" iz Beograda postala je vlasnik imovine Brodogradilišta Begej u stečaju 2016. godine kada je odluku o tome doneo Odbor poverilaca prihvativši ponudu od 96 miliona dinara.

Od prošle godine kompanija "Rubikon", prema početnoj ceni od 177 miliona dinara, postala je i vlasnik brodogradilišta "Šipjard Bomeks 4M" u Perlezu koje je takođe bilo u stečaju.

Kompanija "Bomeks 4M" napravila je pre dve godine najveći srpski brod ikada koji je prodat Norvežanima za dva miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ: