automobil
Shutterstock
automobil

Shutterstock

automobil, Foto: Shutterstock

Francuski proizvođač automobila Reno bori se sa teškim posledicama krize izazvane korona virusom i bukvalno se "bori za opstanak",  izjavio je francuski ministar ekonomije Bruno L' Mer u intervjuu za list Figaro, objavljenom u petak.

- I dalje govorim samo istinu o situaciji francuskih kompanija i preduzeća. I moram da priznam da je Reno trenutno na kocki - rekao je ministar.

L' Mer je takođe precizirao da još nije potpisao dokument o garanciji državnog zajma od pet milijardi evra (preko 5,4 milijarde dolara) koji je proizvođač automobila zatražio da prebrodi štetu nastalu zbog bolesti COVID-19.

automobil

Shutterstock

automobil, Foto: Shutterstock

Ministar je dodao da vlada očekuje da se proizvođači automobila koji traže podršku obavežu na razvoj i proizvodnju električnih vozila, u korektnim odnosima sa izvođačima i primenom najnaprednijih tehnologija na francuskoj teritoriji.

Reno, čiji je 15-postotni udeo u vlasništvu francuske vlade, doživeo je finansijske teškoće i pre izbijanja COVID-19, pošto je doživeo svoj prvi neto gubitak za 10 godina u 2019. kada je sredinom meseca u Francuskoj uveden dvomesečni zastoj - proizvođač automobila bio je primoran da zatvori sve svoje fabrike.

Zanimljivo, prodaja novih automobila u Francuskoj opala je u aprilu za 88,8 odsto, navodi se u izveštaju francuskog komiteta proizvođača automobila (CCFA), objavljenom 4. maja. Prodaja automobila u Evropi je u aprilu pala za 76,3 odsto.

automobil

Shutterstock

automobil, Foto: Shutterstock

Prema još nepotvrđenim informacijama objavljenim u francuskom listu "Le Canard" objavljenom u sredu, Reno planira da zatvori četiri pogona u Francuskoj. Ta odluka će biti doneta u okviru programa za smanjenje troškova za dve milijarde evra, koji bi trebalo da bude predstavljen 29. maja.

Francuska je 11. maja počela postepeno da ublažava ograničenja koja se odnose na koronavirus, delimično otvaranje prodavnica, prehrambenih usluga, kafića, parkova, obrazovnih ustanova i drugih javnih mesta u takozvanim zelenim površinama zemlje, koje su manje pogođene virusom.

Pariz

Tanjug/AP

Pariz, Foto: Tanjug/AP

Takozvane crvene, ili visoko inficirane regije, i dalje su pod strogim nadzorom i merama bezbednosti. Francuske vlasti su od petka prijavile 181.951 slučaj COVID-19, što znači da su sede u svetu, sa 28.218 smrtnih slučajeva.