Bitkoin
Shuterstoock/Egoreichenkov Evgen
Bitkoin

Shuterstoock/Egoreichenkov Evgen

Bitkoin, Foto: Shuterstoock/Egoreichenkov Evgen

To što je bitkoin već u petak veče bio više od 30 odsto ispod rekorda bilo je bolno za one koji su kupili po ceni od 40.000 dolara, a gotovo nebitno za one koji su ga kupili na primer, po 10.000 dolara prošle godine. Trenutno je bitkoin još uvek na deset odsto višem nivou nego kad je ušao u 2021. godinu, piše Seebiz.

Bitkoin je u januaru istisnuo tehnološke akcije s prvog mesta u smislu obima trgovanja, prema istraživanju sprovedenom od strane Bank of America.

Opklada broj jedan je prema tome nova: "dugački bitkoin", što na jeziku kripto zajednice znači i HODL strategiju: kupuj i drži. Važnost bitkoina kao investicione klase naglo je porasla prošle godine, usvojili su ga mnogi važni igrači u finansijskoj industriji koji bitkoin smatraju dobrom vrednosnom zalihom, a pre svega kao zaštitom od inflacije, koja će biti neizbežna nakon epidemije.

To će takođe dovesti do devalvacije fiat valuta, pa ne čudi da prodaja dolara u kratkim rokovima ("kratki USD") postaje sve popularnija. Prema istraživanju Bank of America, ova je strategija već na trećem mestu. Još jedno otkriće iz ankete: inflatorna su očekivanja na istorijski visokom nivou, jer čak 92 odsto ulagača očekuje veću inflaciju u sledećih 12 meseci.

Bitkoin je poslednjih dana u zoni korekcije, što nije neobično nakon tako divljeg rasta. Pri ostvarivanju dobiti, na veći pritisak prodaje uticala je i tehnička pogreška nazvana "dvostruka potrošnja" – kada jedna osoba koristi isti novčić (ili dio kovanice) u dve transakcije. Iako je reč o samo 0,00062063 bitkoina (oko 20 dolara), neki su se uspaničili. To ukazuje i na visoku ranjivost knjige transakcija (javna knjiga u kojoj se evidentiraju sve transakcije), piše Siniša Malus za Seebiz.

No, sledilo je objašnjenje da niko nije oštećen i da su samo dva bloka istovremeno nameštena, što je dovelo do reorganizacije lanca blokova. U svakom slučaju, cena bitkoina oscilirala je ispod 29.000 dolara u četvrtak veče, ali tada je BTC brzo osvojio nivo od 30.000 dolara. Budući da je ovo najveći pad od marta prošle godine (BTC je već bio 30 odsto ispod rekorda), pitanje je da li je bikovski trend ugrožen.

Mišljenja su, naravno, podeljena od onih koji kažu da bi korekcija mogla biti i do 50 odsto, do onih koji veruju da ćemo za nekoliko meseci videti nove rekorde i rast iznad 50.000 američkih dolara.

BONUS VIDEO: SIMPSONOVI OPET PREDVIDELI BUDUĆNOST! U epizodi od pre 21. godinu Lisa je bila obučena isto kao i Kamala Haris

Pročitajte još: