Automobili
Alo!/ Masanori Jošida
Automobili

Alo!/ Masanori Jošida

Automobili, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Gorivo u Srbiji počelo je da poskupljuje. U odnosu na prethodni mesec litar je skuplji za 7 dinara, a u narednom periodu cena bi dodatno mogla da bude veća, tvrde poznavaoci.

Pročitajte još:

U junu su vozači litar benzina plaćali oko 123 dinara, a dizela 132 dinara. Danas na pumpama benzin toče za oko 130 dinara po litru, a dizel za oko 139 dinara. Cena berela na svetskom tržištu istovremeno se kreće oko 40 dolara i nije još stabilizovana, ali ono što jeste sigurno je činjenica da se barel značajno oporavio u odnosu na period iz marta i aprila kada je bio i u negativnoj zoni. Dodatni udar na cenu goriva u Srbiji je i nedavno povećanje akcize.

Gorivo

Shutterstock

Gorivo, Foto: Shutterstock

Na domaćem tržištu nafte događa se negde očekivani trend. Pitanje je samo da li je najnovije poskupljenje opravdano u potpunosti. Hrvatska, ali i ostali naši susedi, određuju cene naftnih derivata na nivou države i te cene su iste na svim pumpama. Tako je i u Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji, kao i u Crnoj Gori gde se cene usklađuju na 15 dana. U Srbiji se cene, međutim, slobodno formiraju i zato je veliko šarenilo, ne samo kod različitih proizvođača, nego i na različitim pumpama istog naftaša.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Tomislav Mićović najavio je pre dve nedelje poskupljenje, ali i dodao da će tržište pokazati da li će i koliko svaka od naftnih kompanija povećati cenu.

Gorivo

AP Photo/Dolores Ochoa)

Foto: AP Photo/Dolores Ochoa)

- Trošak stavljanja goriva na tržište za naftne kompanije biće veći, a da li će i u kojoj meri svaka od naftnih kompanija povećati najpre svoju veleprodajnu i maloprodajnu cenu, to svako određuje sam na tržištu - naveo je tada Mićović.

Nebojša Atanacković, suvlasnik jedne naftne kompanije, istovremeno ocenjuje da trenutno nema dovoljno razloga za ovoliko povećanje cene.

- Bez obzira na berzansku cenu sirove nafte, cena na našim pumpama je ne prati u tolikoj meri, zbog relativno visoke akcize. Zapravo, cena sirovine ne utiče sa više od četvrtine na cenu goriva koju plaćaju vozači na pumpama - kaže Atanacković, uz primer da ako nafta poskupi 5 dolara, to bi moglo da znači rast cene u Srbiji od najviše dolar i po.

Benzinska pumpa, NIS, gorivo

Alo!/Nenad Vujanović

Foto: Alo!/Nenad Vujanović

On kaže da ne očekuje da će do kraja godine cena nafte premašiti 50 dolara po barelu.

Stručnjaci smatraju i da u narednih nekoliko meseci neće biti velikih promena u cenovnicima na pumpama u Srbiji, iako se uglavnom slažu da će globalna kretanja, kada je reč o sirovoj nafti, svakako ostaviti traga i na srpsko tržište.

Cene nafte na svetskim tržištima u utorak su blago pale zbog informacija o rekordnom dnevnom porastu slučajeva korona virusa u svetu, uz veliki skok u SAD preko vikenda, dok trgovci za dalja uputstva čekaju sastanak grupe proizvođača nafte OPEK+ ove nedelje.

Cena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je za 53 centa, na 42,71 dolar. Na američkom tržištu cena barela nafte bila je manja za 64 centa i iznosila je 39,91 dolar.

Preporučujemo: