Cigarete ponovo poskupele! Ovo su paklice kojima je cena skočila

Od jula će vam trebati koji dinar više za kupovinu paklice cigareta zbog pomeranja akciza

Kiosk, trafika
Foto: Alo/Marko Đoković

Duvandžije su uskladile cene cigareta sa akcizama, što se automatski prelilo na džepove potrošača. Nogu je povukao JT Internacional iz Sentei njihove cene su uvećane u proseku za 10 dinara po paklici.

Cene koje vam donosimo u nastavku teksta stupaju na snagu danas, 13. jula, i 17. jula. Mi smo izdvojili one koje građani u Srbiji najšećeše koriste, a koje su promenile cenu:

"Ronhill slim" je skočio sa 300 na 310. Paklica "rotmansa" umesto 270, sada košta 280 dinara. "Pal mal" ide na 290 sa ranijih 280. "Laki strajk" od danas košta 300 dinara (neki i više).

"Drina" košta 280 dinara, koliko i "diva".

Ove cene objavljene su i u "Službenom glasniku Srbije", a odnose se na fabrike duvana Imperial Tobacco i British American Tobacco.

Od 1. jula, podsetimo, počele su da važe nove akcize na naftne derivate, alkoholna pića, kafu, tečnosti za punjenje elektronskih cigareta, cigare i cigarilose. One su uvećane za oko jedan dinar.

Primena novih akciza trebalo je da počne još 1. februara, ali je odložena za 1. jun, pa onda pomerena za još mesec dana.

Duvandžije se, po pravilu, prilagođavaju šestomesečnom povećanju, što se na kraju odražava na potrošače i cenu paklice.

To je norma koja je predviđena akciznim kalendarom koji je usvojen 2017. godine i važi do juna 2020. To podrazumeva da se dva puta godišnje uvećava specifična akciza. Uz nju se na cenu cigareta zaračunava i proporcionalna akciza od 33 odsto cene, a na sve to se dodaje i PDV.

Prošli put, naši sugrađani su zbog ove odluke na kioscima i prodavnicama za paklicu davali u proseku deset dinara više nego obično.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi