Rad od kuće
Shutterstock
Rad od kuće

Shutterstock

Rad od kuće, Foto: Shutterstock

Evropska komisija namerava da uvede regulativu kojom će veće kompanije u Evropskoj uniji imati obavezu da objavljuju kolike su plate muškaraca i žena koji kod njih rade na istim poslovima, kako bi eliminisala rodnu diskriminaciju u pogledu zarada.

Iako je razlika u platama među polovima u 27-članom bloku smanjena na 14 odsto u korist muškaraca za isti posao koji obavljaju i njihove koleginice, EK želi da eliminiše taj disparitet uvođenjem konkretnih propisa o objavljivanju nivoa plata, a predlog se temelji na principu "jednaka plata za jednak posao".

Jednakost plata zahteva transparentnost. Žene moraju da znaju da li se njihovi poslodavci prema njima pošteno odnose, rekla je predsednica EK Ursula fon der Lajen u četvrtak prilikom predstavljanja nacrta te regulative, prenosi agencija AP.

Od svog osnivanja 1957. godine, EU nastoji da "stane na kraj" rodnoj pristrasnosti, ali je napredak u toj oblasti spor decenijama unazad. Kada su u pitanju penzijska prava, koja odražavaju radne uslove u proteklih 30 do 40 godina, rodna razlika još uvek iznosi 30 odsto.

Uslovi i vrednovanje rada muškaraca i žena u Evropi odavno je obavijeno velom tajne, što je doprinelo produbljivanju nejednakosti i pokazalo se kao velika prepreka za one koji traže pravdu po pitanju plata.

Potpredsednica EU Vera Jurova kaže da kompanije nisu pružile očekivanju pomoć da se taj jaz premosti.

Imamo dovoljno snažne argumente da su potrebna obavezujuća pravila, a ne samo da se oslanjamo na društvenu odgovornost kompanija, jer vidimo da to nikuda ne vodi, rekla je ona.

Dodala je da se u proteklih sedam godina jaz smanjio tek za nešto više od dva procentna poena.

Novac, pare, zarada, par, flert, muvanje, finansije

Shutterstock, ilustracija

Novac, pare, zarada, par, flert, muvanje, finansije, Foto: Shutterstock, ilustracija

Možete da zamislite, ako tako nastavimo rodnu jednakost u platama ćemo postići tek za nekoliko decenija. Zato ne možemo tako da nastavimo, poručila je Jurova.

Prema predlozima Komisije, poslodavci bi morali da daju informacije o početnim nivoima plata u oglasu za konkurs i uoči razgovora za posao, tokom kojeg neće moći da pitaju kandidate o njihovim prethodnim primanjima.

Zaposleni će moći da pitaju poslodavce o visini prosečne zarade žena i muškaraca koji rade isti posao.

Da bi se izvršio veći pritisak na velike kompanije, predlogom regulative se predviđa uvođenje obaveze za firme sa više od 250 zaposlenih da objavljuju informacije o bilo kojoj razlici u platama među polovima.

Ako plate žena i dalje budu potcenjene, poslodavac bi, prema predlogu Komisije, morao da im refundira razliku u primanjima u odnosu na muške kolege i to retroaktivno, a u slučaju sudskog spora zbog nejednakih zarada teret dokazivanja bi bio na poslodavcima, a ne na ženama koje ih tuže.

Evropska konfederacija sindikata pohvalila je ova zalaganja Komisije, ali je ocenila da u predlogu nedostaju sankcije koje bi primorale kompanije na odlučnu akciju. Takođe zameraju što su mala i srednja preduzeća, gde je takva diskriminacija često prisutna, isključena iz ove vrste obaveza.

Predlog Komisije sada ide na dalju raspravu u Evropski parlament i u zemlje članice EU kako bi mogao da bude usvojen.

Pročitajte još: