VAŽNO OBAVEŠTENJE Evo kako da podignete penziju tokom vanrednog stanja!

Penzije u Srbiji prima 1,3 miliona ljudi, a oni koji su preko 65 i ne smeju iz kuće mogu ovlastiti osobu od poverenja da im podigne u banci u kojoj imaju tekući račun, rekao je danas za RTS generalni sekretar Udruženja banaka Vladimir Vasić.

Penzije
Penzije, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

On je rekao da ti penzioneri treba da se jave banci i izaberu kako će preuzeti penziju a zatim ovlaste lice od poverenja na forumularu koji se može preuzeti sa sajtova banaka ili ga svojeručno napisati na listu papira da im novac u banci podigne.

Vasić je rekao to punomoćje koje ostaje u banci mora da sadrži podatke o penzioneru, ovlašćenom licu, računu, iznosu koji se podiže, kontakt i da bude potpisano.

On je preporučio da ko god može koristi karticu za podizanje novca, ali i za kupovine, jer su i vanredne okolnosti u kojima se nalazimo pokazale da je keš novac veći rizik za zdravlje pa i Svetska zdravstvena organizacija preporučuje korišćenje kartica.

Od 31. marta počinje da važi moratorijum na isplate kredita u trajanju od 90 dana koji je uvela Narodna banka Srbije.

Koronavirus, infektivna klinika
Koronavirus, infektivna klinika, Foto: Alo.rs/ Dejan Briza

Vasić je rekao da i oni koji se opredele da nastave da plaćaju kredite u bilo kom momentu mogu da se jave banci da žele moratorijum, i dodao da moratorujum važi i za privredu i za građane, a pored kredita i za plate kartice i ostala zaduženja.

On je rekao da za period moratorijuma ni glavnica, ni kamate, ni zatezne kamate neće biti naplaćivane, a dozvoljeni minus će biti automatski produžavan.

Tokom vanrednog stanja i bankarski sektor ima veliki pritisak i dosta toga podnosi, rekao je Vasić i dodao da su ekspoziture otovorene i da mora da se radi pa je zamoliko za razumevanje građana.

Povezane vesti

 • Korisnik: Nikola
  25/03/2020 - 14:41
  Kako da podignem penziju. I'ma 65+ godina. Koga da kontaktiram ( tell. mejl ) da bi obavestio da moram da primim na kucno adresu. Sva dosadasna informiranost svodi se da moze sa ovlascenjem I'll bice vam dostavljeno na kucnu adresu javite se na kontakt telefon Kontakt telefon Niko da priozi za postansku stedionicu. Ono sta Sam nabavio nikako da se jave.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi