automobil
Shutterstock
automobil

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) revidiralo je prognozu prodaje novih vozila za 2020. godinu, a nova predviđanja ne izgledaju dobro.

Pročitajte još:

Ova asocijacija očekuje da će se prodaja automobila u EU smanjiti za više od 3 miliona jedinica, sa prošlogodišnjih 12,8 miliona vozila, na oko 9,6 miliona u 2020, što je pad od oko 25%.

U međuvremenu, pandemija COVID-19 već je uzrokovala da se tržište EU u dosadašnjem periodu godine smanji za 41,5%.

Ukoliko se ostvari najnovija progniza, to će biti najmanji broj prodanih novih automobila od 2013. godine, kada je industrija još uvek bila slaba, nakon pet uzastopnih godina pada posle finansijske krize iz 2008.

Zima, sneg, automobil, automobili

Shutterstock

Foto: Shutterstock

- ACEA se ipak nada da se ovaj dramatični scenario može ublažiti brzim i snažnim merama EU i nacionalnih vlada - izjavio je generalni direktor asocijacije, Eric-Mark Huitema.

- S obzirom na dosad neviđeni kolaps u prodaji, podsticaji za kupovinu su hitno potrebni širom Evrope da bi se obnovila preko potrebna tražnja za novim automobilima. U interesu naše industrije i šire ekonomije EU, pozivamo na političku i ekonomsku podršku - kako na nivou EU, tako i na nivou zemalja članica - kako bismo ograničili štetu u proizvodnji i zaposlenosti tokom narednih meseci.

Preporučujemo: