Šalter
Alo!/Rajko Ristić
Šalter

Alo!/Rajko Ristić

Šalter, Foto: Alo!/Rajko Ristić

Da se to ne bi desilo, svi koji su zaradili više od ovog iznosa moraju filijalama svojih opština da podnesu prijavu u kojoj treba da navedu ukupan neto dohodak u 2020. godini.

Sudeći po iskustvu iz prethodnih godina ovu obavezu imaće više od 20.000 ljudi širom Srbije, najviše iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Niša. U dohodak, pored plate ulaze i primanja koja se dobijaju kao nadoknada za članstva u nadzornim i upravnim odborima, ali i ona koja se ostvaruju od zarada u sportu i izdavanja nekretnina ili zakupa pokretnih stvari.

Od zbira svih tih prihoda odbija se neoporezovani deo od 2.987.424 dinara, a razlika koja se dobija predstavlja dohodak za oporezivanje.

Šalter

Alo!/ Dejan Briza

Šalter, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Treba da se zna da ako ste zaradili u prošloj godini više od 2.987.424 dinara ne znači da će te biti automatski oporezovani jer na to utiču brojni parametri koje Poreska uprava uzima u obzir. Tu su i olakšice koje su predviđene, a jedna od njih je da se oporezivanje umanjuje i za iznos propisanih ličnih odbitaka koji su za poreskog obveznika definisani u iznosu od 398.323 dinara, a za svakog izdržavanog člana porodice 149.371. Pri tom ukupan iznos ličnih odbitaka ne može biti veći od 50 odsto dohotka za oporezivanje.

Svi ti parametri utiču na visinu poreza koji je progresivan i kreće se od 10 do 15 odsto. Naime, u slučaju da je prihod građana u toku 2020. godine bio u iznosu do šest prosečnih godišnjih zarada u Republici Srbiji, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, porez se plaća po stopi od 10 odsto.

Onima čije su zarade iznad šestostruke godišnje prosečne plate, porez se zaračunava po stopi od 15 odsto.

Tako je definisano Zakonom o porezu na dohodak građana koji je istovremeno predvideo i kazne ukoliko se ne poštuje. Jedna od njih predviđa da ako ne prijavite porez u zakonskom roku ili date lažne podatke, pa čak i ako napravite grešku u prijavi, fizičko lice koje nije preduzetnik biće sankcionisano novčanom kaznom od 15.000 do 150.000 dinara.

Pored novčane sankcije poreski obveznik koji krši u ovim segmentima zakon može da dobije i kaznu zatvora do tri godine.

Kazna je još veća ukoliko izbegne plaćanje poreza iznad 1,5 miliona dinara. U tom slučaju predviđa se zatvorska kazna od jedne do pet godina i novčana kazna u pomenutom rasponu. I konačno, za lica koja izbegnu plaćanje poreza većeg od 7,5 miliona dinara predviđena je zatvorska kazna od jedne do osam godina.

Pročitajte još: