VAŽNA ODLUKA VLADE O PENZIJAMA Jedna grupa radnika će primati punu penziju, više ne važe kazneni poeni

Ovo je odlučeno na današnjem sastanku predstavnika sindikata i ministarke za rad Darije Kisić Tepavčević

Penzioneri pošta isplata penzija novac
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Svi radnici preduzeća u restrukturiranju, koji su napustili radno mesto uz socijalni program pre donošenja Zakona o PIO 2014. godine i kojima su penzije nepravedno bile umanjene, od ovog meseca primaće pun iznos čeka bez kaznenih poena.

Ovo je odlučeno na današnjem sastanku predstavnika sindikata i ministarke za rad Darije Kisić Tepavčević.

Na taj način će oko 8.000 radnika, koji su pre 2014. i uvođenja starosne granice za penzionisanje ušli u program koji je podrazumevao pet, odnosno dve godine na tržištu rada, biti izuzeti od umanjenja zbog toga što ne ispunjavaju starosni uslov. Pošto su im fabrike bile u stečaju oni tada nisu ni imali drugog izbora.

Da podsetimo, za radnike iz opcije pet do 1. oktobra je postojao zaključak Vlade koji im je omogućavao isplatu punog čeka. Tehnička Vlada ga je, međutim, tada ukinula. Novom odredbom osim njih biće obuhvaćeni i zaposleni koji su potpisali program "dve godine do penzije" najkasnije do 31. decembra 2014. godine.

Zakon o PIO propisuje da svako ko nema starosni uslov za penziju od 65 godina za muškarce i 63 za žene, podleže kaznenim poenima, odnosno za svaki nedostajući mesec odbija mu se 0,34 odsto od čeka.

Povezane vesti

 • Korisnik: Snežana
  01/12/2020 - 21:56
  Vrlo je nefer prema radnicima koji imaju preko četrdeset godina staža, ali nemaju šezdeset pet godina života, na muškarce mislim. Ove novije generacije će gledati što kasnije da počnu da rade poučeni ovim pristupom
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi