svet
EPA
svet

EPA

svet, Foto: EPA

Ekonomske mere

kina

Shutterstock

kina, Foto: Shutterstock

Slom globalizacije

S njim je saglasan i Robin Niblet, direktor londonskog Četam hausa, odnosno Kraljevskog instituta za međunarodne odnose.

Koronavirus

printskrin

Koronavirus, Foto: printskrin

Ekonomski pravac se menja 

Njegov kolega Kišor Mabubani, profesor na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru, misli da će pandemija koronavirusa iz korena izmeniti ekonomski pravac u svetu.

Pandemija će uništiti sadašnji poredak

I Šenon K. O’Nil, članica Saveta za međunarodne odnose na Latinoameričkom univerzitetu u Meksiku, smatra da će pandemija uništiti sadašnji poredak.

– Ovaj virus podrio je temelje globalne proizvodnje. Firme propadaju, fabrike se zatvaraju… Kompanije će morati ponovo da razmisle i smanje svoje multinacionalne lance snabdevanja, koji dominiraju danas. Zahtevaće da znaju odakle im dolaze sirovine i želeće da ih uvek imaju, tako da će se bazirati samo na jednoj, najviše dve zemlje. Vlade će morati da intervenišu sa paketima podsticaja, tako da će svaka država zahtevati da za taj novac firme povećaju domaću proizvodnju. Profiti velikih kompanija će pasti, ali će zato ekonomija svake zemlje biti stabilnija – navodi O’Nilova.

Komentari (1)

srp I cekic

06.04.2020 19:57

opa amerika I engleska bice zemlja proleterska.