Narodna banka
Alo!/Vladimir Marković
Narodna banka

Alo!/Vladimir Marković

Narodna banka, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Klijenti koji prihvate moratorijum na otplatu kredita u naredna tri meseca neće plaćati rate, odnosno, neće imati nikakve troškove u vezi sa bankom, ali će zato svoju pozajmicu otplaćivati tri meseca duže, a mesečna rata će im biti uvećana.

Ono što je bitno je da će banke ipak obračunavati redovnu kamatu tokom trajanja moratorijuma, a ukupan zbir kamate za ta tri meseca će zatim biti preraspoređen na preostali broj rata, što će dovesti do povećanja mesečne obaveze svim korisnicima kredita.

- Narodna banka Srbije je donela propis po kom se uvodi moratorijum na sve obaveze dužnika prema bankama.

- Propis je stupio na snagu 18.3.2020. a banke imaju obavezu da do 21.3.2020. na svojim internet prezentacijama objave ponude.

- Od dana objavljivanja ponude, dužnik ima 10 dana da istu odbije, a ako to ne učini, smatra se da je istu prihvatio.

- Dužnicima kojima rate kredita dospevaju do 31.3.2020. banka ima pravo da iste naplati, osim ako se oni ne obrate banci zahtevom da i te rate uđu u moratorijum.

- Obaveze koje uđu u moratorijum, biće prenete na kraj otplate kredita, tako što će biti dodate kao tri nove rate.

- Rata će nakon prestanka važenja moratorijuma biti veća.

U praksi to zapravo znači sledeće. Ako recimo imate keš kredit od 500.000 dinara koji je u trećoj godini otplate, mesečna rata ovog kredita, čiji je ukupni rok otplate sedam godina, a kamata 9,82 odsto godišnje, sada iznosi 8.320,9 dinara, a ukoliko se klijent odluči da prihvati moratorijum, rata će nakon ta tri meseca biti veća za 310,95 dinara i iznosiće 8.631,85 dinara. Praktično, tri meseca neplaćanja kredita koštaće vas na kraju 14.925 dinara.

Kako objašnjavaju u Udruženju “Efektiva”, prihvatanje moratorijuma će najviše koštati korisnike stambenih dugoročnih kredita, a među njima one koji su u početnoj fazi otplate!

- Ukoliko je klijent podigao stambeni kredit od 50.000 evra na 20 godina sa kamatom od tri odsto godišnje i sada je u 11. godini otplate, mesečna rata mu je 284,02 evra. Međutim, rata će mu nakon prihvatanja moratorijuma porasti za 3,82 i iznosiće 287,84 evra. To zapravo znači da će klijent, samo zato što kredit nije plaćao tri meseca, banci na kraju otplate kredita dati 413 evra više, odnosno, njegov godišnji trošak će se povećati za 45 evra - objašnjavaju ekonomisti.

Za koliko će korisnicima kredita biti povećana rata, zavisi od preostale glavnica kredita, visine ugovorene redovne kamate i preostalog roka otplate.

- Nažalost, niko građanima ne objašnjava da prihvatanje moratorijuma poskupljuje kredit jer se banke nisu odrekle svoje zarade - objašnjavaju u Udruženju “Efektiva”.

Kamata na kamatu

Vukašin Damjanović uzeo je, kako kaže keš kredit, i na današnji dan ostatak njegovog duga je 100.000.

- Mesečno plaćam 10.000. Rata mi je 8.000, kamata 2.000, baš sam pogledao u planu otplate. Ako prihvatim moratorijum, kamata od 3 meseca, znači 6.000 pripisaće se ostatku mog duga, i ja ću dugovatiumesto 100.000 dinara, zapravo106.000 dinara i to ću dalje otlaćivati. Znači plaćaću kamatu na kamatu – kaže Damjanović.

Tagovi