Kristin Lagard
EPA/ Olivier Matthys
Kristin Lagard

EPA/ Olivier Matthys

Kristin Lagard, Foto: EPA/ Olivier Matthys

Predsednica Evropske centralne banke rekla je u četvrtak za "CNN Business" da njen najveći strah nije da će Evropska unija akumulirati brdo duga, već da bi vlade mogle da "brutalno" povuku garancije za posao i podršku prihodima pre nego što za to dođe vreme.
Takvi programi se, kako je rekla, moraju olakšavati „postepeno“ i pažljivo.

„To je trenutak koji mislim da je najteži, najsuptilniji i gde će morati da se primeni presuda“, rekla je Lagarde u intervjuu koji će se emitovati u emisiji CNN International "Kuest Means Business".

Vlade su tokom protekle godine oslobodile milijarde dolara kao pomoć za ublažavanje ekonomskog udara koji je nanela pandemija Covid-19, dodajući neviđenu podršku centralnih banaka poput ECB. Evropski lideri takođe su odobrili paket za oporavak i 1,8 milijardi evra (2,2 biliona dolara) za pomoć u jačanju ekonomija bloka nakon što kriza prođe.

Ali Lagarde je naglasila da, čak i kad ekonomija počinje da se poboljšava i oporavlja, političari ne bi trebalo da prerano povuku podršku.

ECB je, dodala je, "na duži rok".

U svojoj najnovijoj prognozi, objavljenoj u decembru, centralna banka je predvidela da će se evropska ekonomija proširiti za 3,9% 2021. godine, a da će proizvodnja dostići nivo pre-pandemije do sredine 2022. godine.

vakcina, dugovečnost, kinezi

Shutterstock

vakcina, dugovečnost, kinezi, Foto: Shutterstock

Lagarde je primetila da takve prognoze u velikoj meri zavise od uvođenja vakcine, koja je polako započela u Evropskoj uniji.
Krajem prošlog meseca, borba između lidera EU i AstraZenece (AZN) izlila se u javnost nakon što je proizvođač vakcina rekao da će isporučiti manje doza nego što je obećano.

"Imamo vakcine - nedeljama, što je dobro. Oni se proizvode, distribuiraju", rekla je Lagarde.

"Ali ljudi još nisu vakcinisani. Tako da će potrajati dok ne dobijemo imunitet ovog stada, koji sam po sebi neće biti zadovoljavajući jer imamo varijante."

Drugi ključ, rekla je Lagarde, biće primena programa pomoći. Dok su fiskalna pravila EU opuštena, bogatije države članice predaju novac, a Brisel se zadužuje u ime zemalja koje se bore poput Italije i Španije, „novac treba da se kotrlja tokom [2021]“.

„Imamo ovaj izvanredan potez od ukupnog odlučivanja Evropljana da se zajedno zadužuju“, rekla je Lagarde. „Ali sada je pitanje isporuke.“

Pročitajte još: