Zlatibor
Shutterstock
Zlatibor

RINA

Zlatibor, Foto: RINA

Novina je da je sada proširena mogućnost korišćenja vaučera za smeštaj na celu zemlju s obzirom na to da su ranije bili izuzeti Beograd i Novi Sad. Takođe, olakšani su i uslovi za dobijanje vaučera tako što je povećan limit zarada za zaposlene, kao i za ratne vojne invalide, sa 60.000 na 70.000 dinara.

Na vaučere imaju pravo penzioneri, studenti i zaposleni čija su primanja manja od 70.000 dinara, kao i nezaposleni i korisnici prava na tuđu negu i pomoć.

Takođe, mogu da se prijave i građani koji primaju porodičnu invalidninu po palom borcu, te ratni i civilni vojni invalidi sa primanjima nižim od 70.000 dinara, kao i vlasnici poljoprivrednih gazdinstava.

Tako, recimo, porodica koja uključuje majku, oca, baku, deku i dvoje dece, samo na smeštaju može da uštedi 20.000 dinara. Pravo na vaučere nemaju deca, a uslov za dobijanje vaučera je najmanje pet noćenja.

Kako do vaučera:

Pronađite objekat i tražite im potvrdu rezervacije za period u kom boravite na ime i prezime pod kojim predajete za vaučere. Sačekate da je dobijete na e -mail i otštampajte.

Sa potvrdom rezervacije odlazite u Poštu da predate zahtev, a sa sobom ste obavezno poneli sledeće dokumente bez kojih ne možete dobiti vaučere:

– Potvrdu o rezervaciji

– Kopiju lične karte

– Potvrdu o visini primanja iz prethodnog meseca ukoliko ste zaposleni, ukoliko niste onda potvrdu uzmite iz NSZ, a ukoliko ste penzioner onda kopija potvrde o poslednjem penzionom čeku

Zlatibor

Shutterstock

Zlatibor, Foto: Shutterstock

– I popunjen formular koji možete uzeti u pošti ili odštampati i popuniti kod kuće

Predajete sve i čekate oko dve nedelje da vam na kućnu adresu stignu vaučeri ukoliko ste ispunili zahteve za njih

Ponesite ih sa sobom kada krenete na odmor

Vaučerom se plaća samo usluga smeštaja i ne može se koristiti za plaćanje ishrane, pića, zdravstvene i druge usluge i boravišne takse.

Prijave je moguće podneti na šalterima Pošta Srbije u celoj zemlji, najkasnije 30 dana pre početka realizacije aranžmana.

Sokobanja na prvom mestu

Ove godine za vaučere se prijavilo 42 odsto penzionera, i 41,7 odsto zaposlenih. Oko 12 odsto zaposlenih takođe je tražilo vaučere, a tri odsto raspoloživih vaučera je otišlo u ruke studenata.

Kada je reč o najpopularnijim destinacijama, najveći broj građana tražilo je vaučere za odmor u Sokobanji, zatim na Zlatiboru, u Vrnjačkoj banji, Prolom banji i Lukovskoj banji.

Srpski turizam je zbog koronavirusa u prvih pet meseci ove godine oštećen za oko 300 miliona evra, a procene su da bi do kraja godine minus u tom sektoru mogao da bude čak milijardu evra.

Pročitajte još: