Siniša Mali
Alo.rs
Siniša Mali

Alo.rs

Siniša Mali, Foto: Alo.rs

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali danas se sastao sa predstavnicima američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) i EXIM banke, sa kojima je razgovarao o budućim zajedničkim projektima koji su važni za građane Srbije.

Mali je rekao da je cilj Srbije podsticanje daljeg rasta ekonomije, što je moguće, kako je ocenio, uz planirana ulaganja države i dolazak DFC.

„Sa predstavnicima američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije razgovaramo o milijardama dolara, koje će biti na raspolaganju našoj državi, odnosno našoj privredi i građanima. To je prilika koja se ne propušta“, ocenio je Mali.

Ministar Mali je istakao da je izuzetno zadovoljan sastankom, jer su odmah po osnivanju kancelarije krenuli konkretni razgovori o projektima koji će biti realizovani.

„Mi smo rešili da u narednih desetak dana dovedemo do kraja tri programa, veoma važna za građane Srbije. Pre svega, reč je o garantnoj šemi, poput naše garantne šeme za mikro, mala i srednja preduzeća, za šta smo u uslovima pandemije virusa korona izdvojili dve milijarde evra. Do sada su naša preduzeća već povukla sredstva u iznosu od 1,3 milijarde evra“, rekao je Mali i objasnio da se očekuje da da garantna šema u dogovoru sa DFC bude još povoljnija.

Ministar finansija je objasnio da se očekuje novi sastanak sa direktorom beogradske kancelarije DFC naredne nedelje, kada će konkretizovati dogovor oko garantne šeme.

„Osim pomenute garantne šeme, oni insistiraju da obezbedimo i posebnu liniju za mikro, mala i srednja preduzeća, ali do 500 zaposlenih, za njihov dalji razvoj. Na taj način, smanjuje se rizik ulaganja, a privrednici dobijaju kredibilitet koji im je potreban da razvijaju i otvaraju nova tržišta“, naveo je Mali.

Preporučujemo i:

Istakao je da je posebno važno što DFC insistira i na davanju podrške američkim investitorima da dođu u Srbiju.

„Njihov dolazak je veliki signal, jer se smanjuju rizici ulaganja u Srbiju, daje nam se kredibilitet. Kada krene da stiže novac, biće to drugačija priča, a posebno raduje činjenica što su oni ozbiljni u svojim namerama“, rekao je Mali.

Ministar Mali je naveo i da je sa DFC bilo reči i o razvoju finansijskog tržišta.

„Krenuli smo sa korporativnim obveznicama pre desetak dana. Naša je želja da sa njima razvijemo još finansijskih instrumenata, da bismo omogućili dodatne izvore finansiranja za srpske privatne kompanije, a time i razvoj“, rekao je on.

Predstavnike DFC predvodio je direktor novosnovane regionalne kancelarije u Beogradu Džon Jovanović, dok je na čelu delegacije EXIM banke bio šef bankarskog sektora Stefan Rena.

U timu ministra finansija bili su državni sekretar Gojko Stanivuković, pomoćnici ministra Milica Jovanović, Filip Šanović i Marko Jovanović, v.d. direktorka Uprave za javni dug Ana Tripović, šef kabineta Luka Tomić, savetnici ministra Ognjen Popović, Vuk Delibašić i Ana Jović.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Nikodije

23.09.2020 19:28

Veoma vazan dogadjaj za nasu zemlju, Srbija nastavlja put razvoja!