Siniša Mali
Tanjug
Siniša Mali

Tanjug

Siniša Mali, Foto: Tanjug

„Dao bih preporuku ispred Koordinacionog tela da se Vladi Srbije predloži osnivanje radne grupe na nivou Vlade gde možemo detaljnije da sagledamo ovu oblast. To je tema o kojoj se mnogo priča, ali se malo zna. Kao ministar finansija želim da razmotrim sve mogućnosti i kanale saradnje i ulaganja u našu zemlju. Neki od investitora već trguju i plaćaju u kriptovalutama i bitkoinima. Dakle, to je trend koji je nezaustavljiv i Srbija ne bi trebala da bude na začelju toga“, rekao je Mali.

On je dodao da je Srbiji potrebno da bude zemlja koja omogućuje razne oblike finansiranja, te je stoga neophodno i da se prati modernizacija finanijskih derivata i instrumenata plaćanja, što upravo predstavljaju kriptovalute i blokčejn tehnologija.

Mali je istakao da je nesporno da, u ovoj još uvek novoj materiji treba uvažavati mišljenje stručnjaka i eksperata iz elektronskog poslovanja i kripto-imovinskih prava, te se založio da u radu tog budućeg radnog tela, ako se bude formiralo, učestvuju, pored predstavnika države i dokazani eksperti iz ove oblasti.

Mali je podsetio i da je Srbija uradila već velike stvari kada je reč o angažovanju na finansijskim tržištima u svetu i na podizanju kredibiliteta, te da je svakako plan da se nastavi u tom smeru.

Siniša Mali

Tanjug

Siniša Mali, Foto: Tanjug

„Očekujemo da uskoro potpišemo sporazum o uključenju Srbije u "Juroklir banku” (Euroclear Bank"), a nedavno smo promenili i odrede Zakon o javnom dugu i Zakona o tržištu kapitala. To su sve stvari koje podižu svest o Srbiji kao stabilnoj i atraktivnoj destinaciji za ulaganje. Sa druge strane, smanjuje se kamatna stopa i na obveznice, imali smo 1,2 odsto na desetogodišnje obveznice. To se nikada do sada nije desilo”, precizirao je ministar.

"Juroklir banka” je jedne od najvećih klirinških organizacija u međunarodnoj trgovini hartijama od vrednosti na svetskom tržištu.

Na sastanku je rečeno da je Predlog nacionalne strategije za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma završen, da će biti upućen institucijama radi davanja mišljenja, te da bi sledeće sedmice trebalo da bude usvojen na sednici Vlade Srbije.

Ministar se zahvalio svima članovima Koordinacionog tela što su učestvovali na ispunjavanju preporuka MANIVAL-a.

Siniša Mali

Tanjug

Siniša Mali, Foto: Tanjug

“Naši rezultati su više nego dobri a obaveze nastavljamo da ispunjavamo. Izveštaj MANIVAL-a je objavljen 23. januara na njihovom sajtu i oni su u tri oblasti su prihvatili poboljšanja. Veliki smo posao odradili ali tu naravno nije kraj jer je reč o kontinuiranoj aktivnosti i zato je važno da ove godine nastavimo sa usvajanjem podzakonskih akata i primenom”, rekao je ministar.

Na sastanku je istaknuto da smo dobili povećanje ocena za sve preporuke, za koje smo ispunili uslove, da su ostale četiri preporuke koje su “delimično ispunjene”, ali i one su u tehničkom smislu već ispunjene, samo nisu ocenjene i biće razmatrane tek u decembru 2021. godine.

Komentari (1)

Nikodije

05.02.2020 22:29

Predlozi iz ministarsta finansija se uvek ispostave kao odlicni.