Banka, penzioneri, isplata
Alo!/ Rajko Ristić
Banka, penzioneri, isplata

Alo!/ Rajko Ristić

Banka, penzioneri, isplata, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Prvog jula privrednicima je krenula naplata kredita, a 7. jula im ističe državna pomoć u vidu isplate minimalca. Praktično u nekoliko dana, celokupna srpska privreda izgubiće mere koja je mnogim radnicima sačuvala i plate i radna mesta. S druge strane, istovremeno će dobiti novi udar na finansije, a imajući u vidu da je istekao moratorijum na kredite koji je prihvatilo 92 odsto zaduženih preduzeća.

Sada praktično više i nije javna tajna da kriza tek dolazi, da se domaća ekonomija neće oporavljati onako kako se najavljivalo i očekivalo, i da bi jesen za mnoga preduzeća mogla da donese probleme kakve do skoro nismo videli. Od novembra, kako tvrde, treba očekivati više otkaza, a u međuvremenu onaj ko ne bude mogao da izdrži, išao bi na smanjenje plata.

Istovremeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je najavio da "neće biti nekog novog paketa mera za podršku privatnom sektoru zbog posledica korona krize", i podsetio da je Srbija izdvojila pet "kriznih" milijardi.

- Privredni ciklus u Srbiji kasni za Evropom i zato ćemo prave obrise krize, smanjenu tražnju i zarade, videti tek od jeseni. Takav scenario još je jasniji imajući u vidu da poslodavci koji su prihvatili državni minimalac, do kraja oktobra ne smeju da otpuštaju radnike, ali da će svakako postojati pritisak, jer će u međuvremenu morati da isplaćuju plate, poreze i doprinose - ocenjuje Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta.

Pročitajte i:

Zato bi, tvrdi Altiparmakov, sada bilo racionalno da država sačeka jesen, da se vidi kako će teći kriza, pa da se onda u budžetu za 2021. godinu daju neke projekcije i predvidi određena podrška.

Toplica Spasojević iz ITM Grupe kaže da privrednici nisu više onoliki optimisti kao što su bili negde u aprilu.

- U jednom momentu je delovalo kao da brzo napredujemo i rešavamo probleme. Ipak, repovi prvog talasa pandemije pokazuju, nažalost, da su najugroženiji sektori privrede ponovo ugroženi i da neće biti brzog oporavka kada je reč o turizmu, ugostiteljstvu, prevoznicima. U razgovoru sa kolegama vidim da se dobar deo privrede suzdržava od otkaza, ali je neminovno da će ih, u ovakvim okolnostima, biti na jesen - ocenio je Spasojević.

I Zoran Drakulić, predsednik poslovnog kluba Privrednik, kaže da je sada jasno da nećemo imati skori oporavak privrede i da će kriza sigurno potrajati.

- Novi paket mera trebalo bi da bude na nivou prethodnog. Ukoliko bude novca treba nastaviti sa pokrivanjem još tri minimalca i dodatnim moratorijumom na otplatu kredita, ali selektivnije. U ovom trenutku ne treba gledati obim zaduživanja. Prioritet je da se privreda održi, a ne štednja. To je rekla i Angela Merkel - ocenio je Zoran Drakulić.

Tomislav Momirović, predsednik UO Mona Hotel Management kaže da je državni minimalac praktično spasio ekonomiju i sektore koji su prerpeli naveći udar krize.

Ipak, kako upozorava, situacija, u perspektivi "nije ružičasta", "jer se nažalost ne dešava ono čemu smo se nadali, a to je smirivanje situacije. Kriza neće brzo proći i predstoje veliki izazovi u mnogim sektorima, hotelijerstvu naročito", kaže Momirović.

Pročitajte još: