Novac, isplata, šalter
Tanjug/Filip Krainčanić
Novac, isplata, šalter

Tanjug/Filip Krainčanić

Novac, isplata, šalter, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Minimalac, koji iznosi nešto više od 30.000 dinara, dobiće nešto više od milion zaposlenih, a za tu namenu država će uplatiti oko 32 milijarde dinara na račune 232.000 preduzeća koja su se prijavili za pomoć.

Prva tranša je isplaćana u prvoj nedelji maja, a treći i poslednji minimalac država će isplatiti u prvoj nedelji jula.

Više od milion zaposlenih dobiće ukupno po 750 evra pomoći od države i to je deo ekonomskog paketa podrške države vrednog 5,1 milijardu evra. Preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća dobijaju po ceo minimalac, a zaposleni u velikim preduzećima po 15.000 dinara po radniku.

Ko ima pravo na minimalac

Što se tiče zaposlenih koji su primljeni u radni odnos 01.04.2020. godine, poslodavac po osnovu ovih zaposlenih može ostvariti pravo na minimalac za dva meseca.

Ko nema pravo na minimalac

Pravo na minimalac pritom nemaju lica angažovana po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima, kao ni ostala lica koja su angažovana van radnog odnosa. U ovoj grupi najčešće su sezonci. Takođe, u slučaju da preduzetnik istovremeno ima status zaposlenog a penzioner je, on nema pravo na minimalac. Pravo na ovakvu direktnu pomoć države nemaju ni trudnice i porodilje kojima celu zaradu isplaćuje država.

Komentari (3)

Dragacevac

02.06.2020 14:24

Jeste, al problem je sto poslodavac nece da uplati minimalac i plus te pare sto daje drzava. VEC samo 30000 plus koliko fali do minimalca. A na pitanje sto nema tih para odgovor je "TO JE POMOC FIRMI NE RADNICIMA" UZAS SVE LOPUZE I MISLI DA SE OGREBU OD RADNIKE ???? I SEBI PARE U DZEP.

Lion

02.06.2020 19:29

@Dragacevac - Sve im malo, neka sudice im Bog sto se bogate na nasoj grbaci. I u kompaniji u kojoj radim je tako kao sto ste opisali.

Milena.oskar.mesaros@gmail.com

02.06.2020 22:34

A sta mi koji smo na edukaciji u firmama gde se vodimo kao ne zasposleni hocemo i mi dobiti taj minimalac?