Aplikacija, mobilni telefon
Shutterstock
Aplikacija, mobilni telefon

Shutterstock

Aplikacija, mobilni telefon, Foto: Shutterstock

Mobilni operatori u Srbiji su od aprila do juna ove godine zabeležili pad saobraćaja u romingu i do 75 odsto u odnosu na isti period prošle godine, zbog pandemije virusa korona i smanjene mogućnosti putovanja u inostranstvo, dok je domaći saobraćaj dostizao rekord.

Prema podacima RATEL-a, prenos podataka u prvom tromesečju 2020. bio je povećan 3,5 puta u odnosu na isti period prošle godine, ali je u drugom kvartalu opao zbog situacije u vezi sa korona virusom.

U mejduvremenu, stupio je na snagu i Sporazum o snižavanju cena rominga u regionu Zapadnog Balkana, počev od 1. jula ove godine.

Mobilni telefon, android

Shutterstock

Mobilni telefon, android, Foto: Shutterstock

Kako navode u RATEL-u za Tanjug, u skladu sa odredbama Sporazuma, za krajnje korisnike dodatno se snižavaju maksimalna dodatna naknada za uslugu prenosa podataka i maksimalna naknada za regulisane dolazne pozive u romingu u regionu Zapadnog Balkana.

Prosečna cena dolaznog poziva za Srbiju je 3,6 dinara, dok će prenos podataka u slučaju svih korisnika paketa sa neograničenim saobraćajem u proseku koštati 2,1 dinara po megabajtu.

Prosečna cena odlaznog poziva smanjena je za skoro 34 odsto, a prosečna cena dolaznog poziva smanjena je za skoro 28 odsto.

Najveće sniženje cena primećeno je u odnosu na prosečnu cenu za SMS i iznosi oko 36 odsto, dok je cena za KB prenosa podataka smanjena za oko 32 odsto.