Struja brojilo
Alo!/Vladimir Marković
Struja brojilo

Alo!/Vladimir Marković

Struja brojilo, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Potrošači ne moraju da potpišu ugovor o preuzimanju, ali u tom slučaju oni ostaju odgovorni za ispravnost i održavanje opreme i uređaja.

Ovo saopštavaju iz "Elektroprivrede Srbije", najavljujući bolje uslove za korisnike. Čitav proces preuzimanja je pravne prirode i predstavlja samo formalnost. EPS je i do sada brinuo o bezbednosti i menjao uređaje gde god je to bilo potrebno. Zakon o energetici propisuje da sva merna mesta treba da budu u vlasništvu operatera distributivnog sistema. Potrošači treba da znaju da, kao i do sada, o svim instalacijama koje se nalaze u stanu oni treba da brinu i da ih održavaju.

Prethodnih dana na adrese građana stizala su obaveštenja od "EPS distribucije" da je potrebno da zaključe ugovor kojim ODS preuzima merne uređaje, merno razvodne ormane, priključne vodove, instalacije i opremu u ormanima. Pojedini potrošači koji imaju kuće i, kako su naveli, sami su finansirali dovođenje struje do svojih domova. Neki su za to svojevremno izdvojili 4.000 nemačkih maraka. Zanimalo ih je kako sada ODS postaje vlasnik nečega što su oni platili.

- Ukoliko korisnici sistema ne potpišu ugovor o preuzimanju, ostaju odgovorni za ispravnost i održavanje mernih uređaja i navedene opreme, što znači da će snositi sve buduće troškove - odgovaraju iz EPS-a.

Oni ističu da potrošači nemaju nikakve izdatke u vezi sa preuzimanjem strujomera i opreme. Taj postupak, kako navode, ne znači istovremeno i zamenu postojećih mernih uređaja, već će se to raditi u skladu sa propisima. Čitav proces odvija se po fazama. Od ukupno 3,7 miliona mernih mesta, "EPS distribucija" je do sada preuzela njih oko 600.000.

- U sada započetoj fazi, biće preuzeti merni uređaji i oprema korisnika na 163.280 mernih mesta na području Beograda, u Novom Sadu na 168.610, Kraljevu 163.670, Nišu 104.260 i na distributivnom području Kragujevca 50.180 - preciziraju u EPS-u.

Darko Nedović iz "EPS distribucije" ističe da će preuzimanje mernih mesta u nadležnost tog preduzeća doprineti u borbi protiv nelegalnih priključaka i krađe struje. On je naglasio da je primarni cilj unapređenje kvaliteta distribucije električne energije.

ROK OD OSAM DANA ZA POTPIS

OBAVEŠTENjE o preuzimanju mernog uređaja i opreme, kao i ugovor u dva primerka, dostavljeni su korisnicima sistema na adresu uručenja računa za električnu energiju - objašnjavaju u EPS-u.

- Jedan potpisan primerak ugovora potrebno je vratiti nadležnom ogranku "EPS distribucije" na naznačenu adresu, u roku od osam dana. Ugovor može potpisati samo korisnik sistema ili osoba koja ima zakonsku punomoć. Ukoliko neko nije kod kuće ili iz opravdanih razloga ne potpiše u roku od osam dana, moći će i naknadno to da uradi.

Pročitajte još:

Komentari (13)

Vazi

12.01.2021 11:09

Evo posto sada gradim kuću, nema problema za potpis, samo neka mi o njihovim trošku dovedu struju do kuće i stvar je rešena.

pitao

12.01.2021 12:36

@Vazi - na jednom brojilu imam dve kuce.Isto sam im predlozio-ne moze,traze preko 1000e.

pastrik

12.01.2021 11:44

Placali smo prikljicak i sat oko 1500maraka ili 1000eura,posto mi to od njih kupujemo,sada oni preuzimaju ono sto je nase,logicno pitanje je cijo su satovi?????

konfiskacija

12.01.2021 12:25

KADA ???? najvaznije ne pise Izmisljancija da se naplacuje odrzavanje bez istog

sane

12.01.2021 12:27

pazi ovo,, Potrošači ne moraju da potpišu ugovor o preuzimanju, ali u tom slučaju oni ostaju odgovorni za ispravnost i održavanje opreme i uređaja. a do sad ko je plaćao baždarenje

opljackan

12.01.2021 12:30

EPS distribucija je prodavac struje i samim tim treba da ima "uredjaj"kojim meri prodatu robu.Kako bi bilo da odem u MAXI,Tempo,Rodu ili pijacu i nosim svoj kantar ili vagicu da izmerim sta kupujem ili ponesem flasu ili kanticu da kupim jogurt ili ulje-zaitin. ILi na pumpu NIS i da kupim benzin ili dizel. Hoce da zamene strujomere preko GRBACE naroda,jos jedna placka,nema izgovora.Zastitnik gradjana da reaguje

Milan

12.01.2021 12:47

Kazete zakon predvidja da sve bude u vlasnistvo distributera,a da li zakon kaze da neko moze uzeti privatnu imovinu bez nadoknade?Dobro gospoda znaju koliko kosta prikljucak ,koliko mjerni uredjaji ,sklopke, osiguraci. ormaric i podzemni kabal,sve smo mi to posteno platili i sad hoce da im darujemo.

sima s

12.01.2021 14:23

"..(ODS) preuzima sve strujomere i instalacije.." - Pa to su u Beogradu već jednom uradili, okvirno pre 5-6 godina.

Potrošač

13.01.2021 07:44

Da li to znači da će da mi u privatnoj kući zaključaju ormar sa strujomerom i osiguračima pa kad osigurač pregori šta da radim? Da čekam da dođu sutra?

Потрошач

13.01.2021 15:37

Оно што је моје ,остаће моје . Уговор нећу потписати .

Vladeta

14.01.2021 07:00

@Потрошач - Gospodine, Bilo je tvoje dok distribucija nije primila i priključila na mrežu, posle je njihovo zaključno sa strujomerom. Ne može na nemerenoj struji biti ništa tvoje. Tačno je da ste vi investirali i izgradili priključak i postavili brojilo, a oni sve to preuzeli bez ikakve naknade. Doduše, baždarenje i menjanje brojila su vršili o svom trošku.

ban si

14.01.2021 08:03

@Потрошач - tako je.kad budem isao u maxi nosim VAGICU.

DOKLE

14.01.2021 08:22

zaradio platu-platio porez,kupio cement,blok,ciglu,armaturu,crep,plocice,kablove za struju,vodu..... I na sve to platio PDV,I sad placamo porez na kucu(pare ulozili u drzavi) a ko je isao po svetu-sad ne place nista.Od plate odvajano za stambeni fond I Nikom nista.Kupio strujomer sad otimaju.DOKLE.