Lekari
Alo!/Masanori Jošida
Lekari

Alo!/Masanori Jošida

Lekari, Foto: Alo!/Masanori Jošida

"U Infektivnoj klinici medicinska sestra sada će imati platu 54.166 dinara, a lekar infektolog 105.896 dinara", naveo je ministar.

Doktor opšte prakse sada će zarađivati nešto više od 84.500 dinara, što je 7.687 dinara više, dok će medicinska sestra u domu zdravlja imati 50.250 dinara, ili 4.568 dinara više. Reč je o osnovnim zaradama bez dodataka, noćnog rada i rada vikendom.

Lekar specijalista na odeljenjima opštih bolnica dobiće nepunih 9.000 više i od aprilske zarade imaće platu od 98.700 dinara.

Lekari specijalisti, infektolozi ili epidemiolozi mogu da računaju na povišicu od najmanje oko 9.000 dinara. Njihova osnovna plata bez dodataka iznosila je do sada 96.262 dinara. Infektolozi, inače, rade direktno sa pacijentima i leče ih i njihova mesečna plata sa dodacima može da dostigne i 115.000 dinara, što bi značilo i povišicu od 15.000 dinara, dok epidemiolozi rade na terenu i na otkrivanju novih slučajeva.

Pare, novac, zarada, dinari, dinar

Shutterstock, ilustracija

Pare, novac, zarada, dinari, dinar, Foto: Shutterstock, ilustracija

Oko 5.500 dinara više dobiće više medicinske sestre tehničari koje rade na odeljenjima intenzivne nege. Njihova osnovna zarada do sada je bila 55.592 dinara, što znači da bi im nova uvećana plata iznosila nešto više od 61.500 dinara. Medicinske sestre na infektivnim odeljenjima inače imaju slične zarade kao i sestre na odeljenjima psihijatrije, onkologije i medicinske sestre na intenzivnoj nezi. Njihove plate nešto su veće zbog poslovnog rizika i uslova rada.

Viši sanitarni tehničari koji rade na dezinfekciji prostora, predmeta i medicinskog otpada mogu da računaju na povišicu od oko 5.200 dinara, imajući u vidu da je njihova osnovna zarada bez dodataka 52.181 dinar.

Da podsetimo, Vlada Srbije usvojila je na sednici 31. marta odluku da se svim zdravstvenim radnicima u Srbiji od 1. aprila ove godine plate uvećaju za deset odsto. Ovo uvećanje odnosi se na sve zaposlene u zdravstvenim i vojnozdravstvenim ustanovama, zaposlene na poslovima zdravstvene zaštite u ustanovama socijalne zaštite, kao i na lekare u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.