Branislav Nedimović
Alo!/Vladimir Marković
Branislav Nedimović

Alo!/Vladimir Marković

Branislav Nedimović, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Nedimović je kazao da samo tri najveća proizvođača brašna u Srbiji zadovoljavaju potrebe cele zemlje i da naša zemlja ima određenu količnu brašna i za izvoz u zemlje regiona.

Podsetio je da je proteklih dana bila velika tražnja i za kvascem, koji se, kaže Nedimović, uglavnom uvozio iz Mađarske i Hrvatske i nije bilo proizvođača u našoj zemlji, te je zbog toga pokrenuta proizvodnja u Senti gde je za sedam dana, ističe, proizvedeno 240 tona kvasca.

- U sredu je kvasca bilo u 1.000 pekara, onda je krenula distribucija u trgovinskim lancima širom zemlje i u Prijepolju, Leskovcu, Pirotu Valjevu… Ovim smo pokazali da ono što je bio uvozni proizvod, sada postaje proizvod koji ćemo moća da izvozimo - rekao je Nedimović.

Ocenjuje da su ova vremena pokazala da je hrana najvažniji resurs Srbije, dodajući da možda nemamo naftu, more ili zlato, ali da imamo hrane za ceo region.

Poljoprivreda

Tanjug/Jaroslav Pap

Poljoprivreda, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Nedimović je podsetio da je u vreme korone pokrenuta još jedna važna proizvodnja, a to je natrijum hipohlorida u Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici, za koji je Svetska zdravstvena organizacija rekla da je najbolje dezinfekciono sredstvo portiv virusa korona, dodajući da se to sredstvo doprema u kliničke centre u Srbiji.

Govoreći o setvi, Nedimović je rekao da poljoprivrednici imaju dovoljno semena, nafte i đubriva i napomenuo da će država imati razumevanje za poljoprivrednike koji ne stignu da se vrate sa njiva baš do početka policijskog časa.

Ipak, ministar je apelovao na poljoprivrednike da pokušaju sve svoje obaveze da završe na vreme, jer je, ističe, sada najvažnije da brinemo o ljudskim životima.

Nedavne snežne padavine i minusne temperature su, kaže Nedimović, bile loše za jedan deo voćarstva, pre svega za kajsiju i nektarinu.

- Tu ćemo imati malo problema i tu ćemo da reagujemo kada dođe vreme, što se ostalih voćarskih kultura tiče, one su u punom zamahu i nikako na njih nije uticalo vreme koje je bilo ovih dana. Što se se tiče pakovanja jabuka za Rusiju to se odvija po planu - rekao je ministar.