Šalter
Alo!/Rajko Ristić
Šalter

Alo!/ Rajko Ristić

Šalter, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Država bi pritom zarade u privatnom sektoru delimično pokrivala u julu i u avgustu, najavio je sinoć predsednik Aleksandar Vučić, govoreći o novom, drugom paketu državne podrške.

"Hoćemo dodatno finansijski da pomognemo. Od frizera, obućara, do ljudi koji imaju svoje privatne kompanije za proizvodnju nameštaja. To je najšira i fantastična mera", poručio je Vučić.

Država je, podsetimo, prethodno privredu podržala sa tri mesečna minimalca. Prvi je na račune kompanija uplatila početkom maja, drugi 4. juna, a treći 7.jula. Velika preduzeća dobila su tri puta po 15.000 dinara za svakog radnika, a svi ostali po 30.000, odnosno po ceo minimalac.

Pravo na ovaj vid pomoći imala su preduzeća za sve prijavljene radnike, odnosno za zaposlene koji su imali ugovor o radu, ugovor na određeno ili na neodređeno vreme. Pritom su se na isti način tretirali zaposleni sa punim radnim vremenom, odnosno nepunim radnim vremenom.

šalter

Alo!/Dejan Briza

šalter, Foto: Alo!/Dejan Briza

Stiže i novi moratorijum na kredite?

Predsednik Vučić sinoć je pomenuo i mogućnost novog stopiranja mesečnih rata za građane i privredu po svim kreditima i lizing ugovorima.

Oni koji su koristili ovu mogućnost, a koja je bila sastavni deo prvog paketa mera, znaju i sta to znači. Praktično, bila bi reč o zamrzavanju rata i nastavku otplate istih nakon isteka moratorijuma.

Kako je Vučić najavio, pregovori sa NBS su u toku, a ide se na to da se omogući moratorijum na, kako je rekao, bar još dva meseca. U prvom paketu podrške trajao je tri meseca.

Vučić je najavio i odlaganje plaćanja poreza i doprinosa jedan mesec.

"Pokušaćemo i još jedan mesec, ali ne mogu da obećam. To je važno za ugostitelje i turističke agencije", ocenio je predsednik.