bolnica
Tanjug
bolnica

Tanjug

bolnica, Foto: Tanjug

Medicinske sestre tehničari sa srednjom školom koje rade na infektivnim odeljenjima, a čija je trenutna osnovna mesečna zarada bez ikakvih dodataka 49.242 dinara, dobiće povišicu od nepunih 5.000 dinara. Ovo povećanje za najveći broj njih sigurno će biti i veće, a imajući u vidu da pomenuta osnovna mesečna zarada ne uključuje minuli rad, rad noću, nedeljom i državnim praznikom.

Oko 5.000 dinara više dobiće više medicinske sestre tehničari koje rade na infektivnim odeljenjima. Njihova osnovna zarada trenutno je 55.592 dinara, što znači da bi im nova uvećana plata iznosila nešto više od 61.000 dinara. Medicinske sestre na infektivnim odeljenjima inače imaju slične zarade, kao i sestre na odeljenjima psihijatrije, onkologije i medicinske sestre na intenzivnoj nezi. Njihove plate nešto su veće zbog poslovnog rizika i uslova rada.

Viši sanitarni tehničari koji rade na dezinfekciji prostora, predmeta i medicinskog otpada mogu da računaju na povišicu od oko 5.200 dinara, imajući u vidu da je njihova osnovna zarada bez dodataka 52.181 dinar.

Bolnica

Tanjug/Filip Krainčanić

Bolnica, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

S druge strane, lekari specijalisti, infektolozi ili epidemiolozi mogu da računaju na povišicu od najmanje oko 9.000 dinara. Njihova osnovna plata bez dodataka iznosi 96.262 dinara. Infektolozi, inače, rade direktno sa pacijentima i leče ih i njihova mesečna plata sa dodacima može da dostigne i 115.000 dinara, što bi značilo i povišicu od 15.000 dinara, dok epidemiolozi rade na terenu i na otkrivanju novih slučajeva.

- Zaposleni povišicu doživljavaju i kao moralni podstrek i kao socijalnu satisfakciju. Važno je da je neko prepoznao koliko je njihova uloga značajna - kaže Mrkić.

Podsetimo, u svom obraćanju naciji predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je povećanje plate za 10 odsto svim zdravstvenim radnicima - od vozača, stomatologa, lekara specijalista. On je naveo da je to dogovoreno na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić da bi se zdravstvenim radnicima država zahvalila na "veličanstvenom" radu u borbi sa virusom korona.

- Takvu odluku doneli smo u skladu sa činjenicom da su nam zdravstvene ustanove pod najtežim pritiskom i kako bismo očuvali motivaciju ljudi koji u ovim okolnostima doživljavaju strašne pritiske, neki čak i pretnje - rekao je predsednik Srbije.

On je najavio jednokratnu pomoć svim penzionerima od najmanje 4.000 dinara, između 1. i 15. aprila, kao i nabavku još 500 respiratora pored 1.008 postojećih.

Komentari (2)

mish

15.03.2020 13:00

A sta je sa spremacima?? Oni nisu ugrozeni?!?

nevenka.simic

15.03.2020 17:07

Znaci samo radnicima koji rade na infektivnim odeljenjima?a ne svim zdravstvenim radnicima?