Nemačka, Berlin
EPA
Nemačka, Berlin

EPA

Nemačka, Berlin, Foto: EPA

Nemačka ekonomija uspeva da ostane na površini ali bi mogla da pretrpeti "znatan zastoj" ako se mere ograničenja zbog koronavirusa ponovo produže, upozorila je danas centralna banka te zemlje, Bundesbanka.

Nemačka je u borbi protiv drugog talasa epidemije kovid-19 od prošle jeseni uvela oštrije mere ograničenja, poput zatvaranja škola i prodavnica, kako bi smanjila kretanje i okupljanja ljudi.

Centralna banka je ocenila da bi nemačka ekonomija trebalo da bude u stanju da odoli uticaju postojećih ograničenja, ali i da bi mogla da krene "u rikverc" ukoliko se restriktivne mere produže ili pooštre, prenosi Rojters.

"Ako se epidemiološka situacija ne ublaži i trenutna ograničenja ekonomske aktivnosti ne okončaju ili se čak pooštre, moglo bi da dođe znatnog zastoja", navodi Bundesbanka u svom mesečnom izveštaju.

Prema mišljenju centralne banke, nemačka ekonomija verovatno nije pala već je stagnirala tokom poslednja tri meseca 2020. godine, pri čemu procenjuje da je oporavak industrije i građevinarstvu kompenzovao negaticne pokazatelje u ugostiteljstvu i maloprodaji.

„Ovi ohrabrujući signali o otpornosti nemačke ekonomije daju nadu da ograničenja ekonomske aktivnosti, koja su produžena i pooštrena na početku nove godine, ne bi trebalo preterano da odlože oporavak", smatra Bundesbanka.

U tom kontekstu navodi i nedavno postignuti dogovor o Bregzitu kao pozitivan faktor za izglede nemačke trgovine.

Kancelarka Angela Merkel traži „hitru akciju“ kako bi se suzbilo širenje mutiranog virusa kovid-19 u zemlji i sazvala je za ovu sedmicu sastanak sa regionalnim liderima na kojem će biti reči o strožim ograničenjima.

Ministar zdravlja Jens Špan je već poručio da Nemačka neće moći da ukine sva ograničenja početkom februara.

PROČITAJTE JOŠ: