PRIJAVLJIVANJE POČINJE U AVGUSTU Država za one sa srednjom školom daje 20.000 mesečno, a sa završenim fakultetom 24.000 dinara

Od polovine avgusta počeće prijavljivanje poslodavaca i mladih koji traže posao za program "Moja prva plata", a sa radom za plate koje će delom finansirati država počelo bi se od oktobra, rekao je za Tanjug ministar finansija Siniša Mali.

Pare, dinari, novac
Pare, dinari, novac, Foto: Shutterstock

Zapošljavanje 10.000 mladih na po devet meseci država će podržati sa 20.000 dinara mesečno za one sa diplomom srednje škole i 24.000 dinara za mlade radnike sa fakultetskom diplomom.

"Ovo je pravi način da država doprinese, i preuzme veći deo tereta prve plate za ove mlade na sebe. I način da oni dođu do svoje prve plate, i svog prvog posla. Tako podstičemo njihovu zaposlenost, a smanjujemo nezaposlenost među mladima", rekao je Mali.

Tokom konkursa firme će prijavljivati svoje potrebe za radnicima, a paralelno će se prijavljivati studenti i oni koji su završili srednju školu - tako će biti formirana lista onih koji žele da učestvuju u programu za koji će samo za ovu godinu biti izdvojeno dve milijarde dinara.

"To nije mali novac, ali je novac koji će na pravi način biti utrošen, da mladim ljudima sada, u uslovima krize kada postoji strah zbog korone damo mogućnost i poguramo ih napred, da dobiju prvu platu", rekao je on.

Dodaje da je pretpostavka da će posle devet plata mladi ostati kod istog poslodavca, ili sa iskustvom lakše naći drugi posao.

Program Moja prva plata predviđa da ostatak novca za platu ovako zaposlenih mladih ljudi obezbede poslodavci.

" Prvim i drugim paketom mera podrške borimo se da zaštitimo našu privredu, a programom Moja prva plata želimo da podstaknemo zapošljavanje a mladima je najteže da dobiju prvi posao", rekao je on.

Povezane vesti

 • Korisnik: Nikola87
  03/08/2020 - 13:53
  Konacno da je neko preduzeo mere zaposljavanja+
 • Korisnik: Vuk
  31/07/2020 - 21:39
  Eh, a mi sa doktoratom nista.... hmmmm... mogli su za nas da daju barem 25.500!!!
 • Korisnik: Mile
  31/07/2020 - 17:10
  Na moje ne racunajte, pakujem im kofere i dajem sve pare sto imam, samo da pobegnu odavde. Ovo nikad nece biti stabilna i uredjena zemlja, nikad.
  • Dragan @Mile
   01/08/2020 - 08:28
   RASIRILI RUKE PA IH CEKAJU DA IMA KO DA IM BRISE DUPE MENJA PELENE I ZALJUSTUJE...... A KAD ZAVLADA EPIDEMIJE DODJU U SRBIJU GDE JE BESPLATNO LECENJE. STO IH NEPOSALJES U SAD TAMO NAS POSTUJU KAO CRNCE I AKO IMAS PARE LECIS SE AKO NEMAS BESPLATAN METALNI SANDUK MILE!
 • Korisnik: SOCIOLOG
  31/07/2020 - 16:53
  Sraman odnos prema onima sa fakultetskim diplomama.
 • Korisnik: Maki
  31/07/2020 - 15:29
  A sta da radimo mi sto imamo decu a bez posla???!!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA