Posao, zaposleni
Tanjug
Posao, zaposleni

Tanjug

Posao, zaposleni, Foto: Tanjug

Komisija SAD za jednaka prava među zaposlenima (U.S. Equal Employment Opportunity Commission) pokrenula je istragu protiv moćnog Gugla, zbog navoda da su čelnici kompanije diskriminisali trudnicu koja radi za njih.

Čelsi Gleson, koja je u za Gugl radila 5 godina, napisala je interni memo prošlog leta koji je postao viralan, a zove se "Ne vraćam se u Gugl nakon porodiljskog odsustva, a evo i zašto". U memorandumu navodi da je njen supervizor diskriminisao trudne žene, i kaže da je kompanija paralelno "krivila" za loše rezultate rada, odbijajući da joj dodeli lidersku poziciju.

Rekla je za CNBC u decembru da HR služba Gugla nije razmatrala njene žalbe, dok nije angažovala advokata, i dodaje da nikada pre niko iz ove službe nije razgovarao sa njom, odnosno njene tvrdnje nije smatrao kredibilnim. Žalbu je zvanično sastavila i potpisala uz pomoć Komisije, i tek tada se Gugl oglasio.

Rekli su da nema dokaza da je reč o diskriminaciji i da Gleson nije postala vodeći menadžer zato što u tom trenutku nije bilo otvorenih pozicija.

Ovaj slučaj još uvek nije rešen, ali nije ni usamljen. Prošle godine, Gugl se suočio sa tužbom na osnovu starosne diskriminacije, kada su dobrovoljno pristali da plate 11 miliona dolara.