Rasim Ljajić
Printscreen
Rasim Ljajić

Alo/ Dejan Briza

Rasim Ljajić, Foto: Alo/ Dejan Briza

Gost "Novog jutra" bio je ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i informacionog društva i predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić.

On je dao odgovor na situaciju u domenu uspešnosti borbe Srbije sa korona virusom. Istakao je da je Srbija odlično odradila posao kada je trgovina u pitanju. Da se nije osetila kriza kada je ekonomija u pitanju.

Kesa, trgovina, plastične kese

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Proizvodnja i trgovina su radile sve vreme, u nekim granama je uvoz bio veći, u nekim manji, kao i kada je izvoz u pitanju.

Ljajić je istakao da je 83 odsto svih žitarica koje je išlo na Kosovo i Metohiju stizalo iz Srbije i to u trenutku kada je nastupila kriza sa korona virusom. On je podsetio da je brašno bilo proizvod koji je najviše plasiran na tržiste Kosmeta.

- Ceo sektor trgovine nije prošao loše, došlo je do pada prodaje luksuzne robe, bele tehnike, nameštaja, ali ne i prehrambenih proizvoda - istakao je Ljajić.

Brašno

Shutterstock

Foto: Shutterstock

On je naveo da je Srbija ostvarila rast u izvozu žitarica u regionu i Evropi, u martu je zabeležen rast izvoza cigareta i duvana.

- Imali smo uvoz nafte i medicinske opreme i sredstava što je sasvim logično - istakao je ministar Ljajić.

On je naveo da strategija mora biti bazirana na mogućnosti da se pojavi drugi talas, misleći na kovid-19.

bolnica

Ognjen Radošević

 Foto: Ognjen Radošević

- Život ne može da stane niti da ekonoimija trpi posledice. Ako se pretrpi šteta onda ne možete biti zadovoljni učinjenim - istakao je ministar Rasim Ljajić.

- Jako smo zadovoljni zbog činjenice da smo uočili samo 3,6 odsto nepravilnosti u kojima se nisu poštovale uredbe u poštovanju marži. Trgovci su položili ispit i po snabdevenosti i po odrađenom poslu - zaključio je Ljajić.