Radovi
GO Obrenovac
Radovi

GO Obrenovac

Radovi, Foto: GO Obrenovac

Tako, samo "Vojvodina vode", planiraju da pošalju između 685.000 i 700.000 rešenja. "Srbija vode" su u 2018. godini izdale oko 400.000 rešenja, u ukupnom iznosu od 280 miliona dinara, koje je trebalo da bude uplaćeno u državni budžet.

Kako su nam objasnili u JP "Vojvodina vode", ova naknada, obračunava se na osnovu površine, klase i kulture zemljišta. Plaća se kvartalno u jednakim iznosima i prva rata dospeva 15. februara. Za sve dospele, a neizmirene obaveze, plaća se i zakonska kamata.

- Prosečna cena naknade za hektar poljoprivrednog zemljišta iznosi oko 1.200 dinara godišnje - ističu u "Vojvodina Vodama". - Rešenja koja će uskoro biti poslata odnose se na 2020. godinu. Sva naplaćena sredstva od naknada, za odvodnjavanje idu u budžetski fond za vode AP Vojvodine. Taj novac isključivo se koristi za finansiranje radova u vodoprivredi. 

U JP "Srbija vode" dobili smo podatke samo za 2018. godinu. Kako su nam rekli, trenutno su u procesu usklađivanja softvera sa Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara, kao i uparivanjem podataka dobijenih od RGZ i preuzetih od Poreske uprave. Tako će mogućnost greške, u postupku zaduženja obveznika, biti svedena na minimum.

- Svi građani, preko posebne aplikacije koja postoji na sajtu našeg preduzeća, unosom svog JMBG, mogu da provere stanje svojih obaveza po ovom osnovu - govore u JP "Srbija vode". - Prosečna visina zaduženja obveznika je oko 700 dinara godišnje. Naknadu za odvodnjavanje utvrđuje vodoprivredno preduzeće, u čijoj nadležnosti je upravljanje sistemima za odvodnjavanje u javnoj svojini rešenjem na godišnjem nivou. Ove poslove sada rade "Srbijavode", a do 2017. godine bili su u nadležnosti Poreske uprave. 

PLAĆANJE

Naknada za odvodnjavanje plaća se kao i porez na imovinu - kvartalno. Građani na računima dobijaju tri uplatnice. Prva obuhvata prva dva kvartala, a rok za uplatu je 15 dana od prijema rešenja. Drugu treba uplatiti do 15. avgusta, a treću do 15. novembra.

Komentari (1)

Marija

14.02.2020 19:54

Ova resenja i uplatnice obavezno posaljite pre izbora,Mogli bi vlastodrsci posteno i odgovorno razmisliti o placanu naknade kod staracki domacinstava, To su stari ljudi koji vise nemogu da rade svoje njive jer su davno presli 65 godina ta ih moraju izdati u arendu,Arenda je nisaka i kada plate porez /koji je visok/ pa kada jos dolijete vi ovaj otrov od naplate za odvodnjavanje,/koji je previsok/ starima ostaje smo da jedu korenje a vlast meso. Obavezno uplatnice pre izbora dobro ce to biti.