Siniša Mali
Printscreen
Siniša Mali

Printscreen

Siniša Mali, Foto: Printscreen

Tekst vam prenosimo u celosti:

Ipak, još jednom ću mu objasniti zbog čega je Republika Srbija izašla na međunarodno tržište kapitala, i prodala svoje obveznice stranim profesionalnim investitorima, koje su listirane na Londonskoj berzi, kao i zašto Srbiji nije potrebno zaduživanje kod Međunarodnog monetarnog fonda, na kom je neuko insistirao Dragan Đilas.

Poštovani gospodine Đilas, iskreno se nadam da ćete razumeti da MMF daje kredite za devizne rezerve, koje su nama na veoma visokom nivou, disbalans u platnom bilansu i nemogućnost otplate spoljnog duga, tako da nam ti krediti nisu potrebni. To bi bila i pogrešna poruka za investitore, jer bi značilo da smo u dubokim problemima. Upravo to se desilo Egiptu, koji je najpre uzeo kredit od MMF-a, a onda izašao na međunarodno tržište i dobio kamatnu stopu koja se kreće i do 9%. Uostalom, kamatna stopa po kojoj se možete zadužiti kod MMF-a iznosi do 4.05%, što je, složićete se, više od 3,125%, koliko smo mi dobili na međunarodnom tržištu kapitala.

Sergej Trifunović, Dragan Đilas

Alo!/Vladimir Marković

Sergej Trifunović, Dragan Đilas, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Poslednjom emisijom obveznica Srbija je obezbedila novac za funkcionisanje privrede i očuvanje radnih mesta, što je bilo neophodno u uslovima pandemije virusa COVID-19, koja je izazvala najveću svetsku ekonomsku krizu ikada. Sprečen je ekonomski kolaps, a država je na sebe preuzela najveći teret, i to po prvi put u istoriji.

Pored pomoći privredi, uspeli smo i da izmirimo sve obaveze koje su dospevale početkom uvođenja vanrednog stanja, ponašali smo se domaćinski i uspeli smo da zadržimo poverenje svih međunarodnih finansijskih činilaca, na šta sam ponosan.

Gospodine Đilas, podsećam Vas i da ste Vi bili među onima koji su Republiku Srbiju, u uslovima kada nikakve krize nije bilo 2011. godine, zemlju zaduživali na tom istom tržištu, ali po stopi od 7,25%, kada ste emitovali obveznice da biste pokrili “rupu” u budžetu za nesavesno trošenje, i to u dolarima. Još uvek pamtimo i nažalost vraćamo te dugove, s obzirom na to da dospevaju 2021. godine, ali, uspeli smo da se izborimo sa svime što ste građanima ostavili u amanet, jer smo bar deo tih dugova prevremeno otplatili još prošle godine i na taj način smanjili deo troškova za vaše skupe kamate.