Siniša Mali
Alo.rs
Siniša Mali

Alo.rs

Siniša Mali, Foto: Alo.rs

Ministarstvo finansija i Euroclear potpisali su Memorandum o razumevanju, koji će omogućiti da se stvore tržišni uslovi za efikasnije emitovanje državnih hartija od vrednosti, denominovanih u dinarima.

Namera Republike Srbije je da omogući da se njenim obveznicama trguje putem Euroclear platforme, što će olakšati stranim investitorima da imaju pristup tržištu državnih hartija od vrednosti.

Siniša Mali

Alo.rs

Siniša Mali, Foto: Alo.rs

Time im se omogućava da domaćem tržištu pristupe na sigurniji i standardizovaniji način, što će rezultirati povećanjem kapitala, većim obimom trgovanja i nižim stopama prinosa na sekundarnom tržištu.

Na ovaj način podstiče se dalji razvoj tržišta kapitala, uključujući i mogućnost za dalje povećanje kreditnog rejtinga i uključivanje u različite globalne indekse obveznica.

Euroclear group je pouzdan finansijski sistem za operacije saldiranja. U osnovi, grupa obezbeđuje namirenje i čuvanje domaćih i stranih obveznica, akcija i derivata investicionim fondovima. Euroclear je renomirana, pouzdana infrastruktura na tržištu kapitala koja doprinosi smanjenju rizika, automatizaciji i efikasnosti na nivou globalne klijentske franšize. Euroclear group uključuje Euroclear Bank - koju ocenjuju AA + prema Fitch Ratings i AA prema Standard & Poor’s - kao i Euroclear Belgija, Euroclear Finska, Euroclear Francuska, Euroclear Holandija, Euroclear Švedska i Euroclear Velika Britanija i Irska. Euroclear grupa saldirala je skoro 791 biliona evra u transakcijama sa hartijama od vrednosti u 2018. godini, što je predstavljalo 230 miliona domaćih i stranih transakcija, a imala je u imovini u proseku 28,8 biliona evra imovine za klijente.

 

Povodom potpisivanja Memoranduma o razumevanju ministar finansija Siniša Mali je rekao: „Nakon ogromnog uspeha na međunarodnom tržištu i značajnih aktivnosti usmerenih na dalji razvoj lokalnog tržišta kapitala u 2019. godini, drago nam je što ćemo ozvaničiti našu saradnju sa Euroclear grupom, a što je uzbudljiv početak 2020. godine. Ovo partnerstvo je važan deo naše sveukupne strategije smanjenja troškova zaduživanja i povećanja tražnje za državnim obveznicama, rasta i diverzifikacije baze investitora, poboljšanja preduslova neophodnih za dalji razvoj tržišta kapital, kao i za obezbeđivanje investicionog rejtinga u što kraćem roku".

Sudip Čaterdži, šef globalnog tržišta kapitala u toj klirinškoj organizaciji je izjavio: „Izuzetno nam je drago što sarađujemo sa Ministarstvom finansija Republike Srbije. Naš cilj je da podržimo dugoročnu strategiju razvoja srpskog tržišta kapitala kroz povećanje likvidnosti, diverzifikaciju baze investitora i jačanje tržišta dinarskih državnih obveznica."

Siniša Mali

Alo.rs

Siniša Mali, Foto: Alo.rs

 

Siniša Mali

Alo.rs

Siniša Mali, Foto: Alo.rs

 

Siniša Mali

Alo.rs

Siniša Mali, Foto: Alo.rs